Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm. Két dologról szeretnék beszélni, az egyik az valóban az SZDSZ képviselõjének hozzászólásához kapcsolódik, annak az elemeihez, a másik pedig, erre a vitára, engedjék meg, hogy hadd reagáljak, ami a két kormánypárt között kibontakozni látszik.

Az elsõ egy ilyen maliciózus megjegyzés, hogy "jobb késõn, mint soha". Ez két elemre vonatkozik, az egyik az, amit Balsay István képviselõtársam már kifejtett, hogy bizony hiba volt ezelõtt másfél vagy közel másfél évvel ezelõtt bevezetni azt, hogy a címzett támogatásoknak az a feltétele, hogy adják át az intézményeket, ez nagyon ártalmas volt abban a logikában, amit ön elõadott, és én azzal egyetértek. Tehát a város valóban attól lesz város, hogy ezeket az intézményeket fönntartja, magáénak tekinti, gazdája.

A másik ilyen elem az a bejárók normatívája. A Fidesz '95 januárjától is javasolta a bejáró normatívát, egyébként megtettük ezt '91-ben, '92-ben, '93- ban és '94-ben is, az Antall-kormány sem fogadta el ezt a javaslatunkat, a Horn-kormánynak is volt egy elfogadhatatlan döntése, amikor a bejáró normatívára nemet mondott, és üdvözöltük azt, hogy végre '96 januárjától a bejáró fiatalok után kiegészítõ támogatást kap az intézményt fenntartó normatíva.

A másik ilyen elem az a társulás, az, amire Szöllõsi Istvánné utalt, jó-e az az elképzelés, hogy van, aki csak az alsó tagozatot, más a felsõt tartja fenn. Valóban itt vannak alkotmányos aggályok is, az enyém az inkább egy technikai, hogy mûködik-e. Én azt látom, hogy ez egy olyan elképzelés, ami asztalon, egy tervezõi racionalitás által felvázolva mûködõképesnek tûnik. De ma az önkormányzatok világa nem ilyen, az együttmûködésre, a kooperációra jellemzõ világ. Sokkal inkább hasonlít a kis és nagyobb együttmûködésre - amúgy kényszerülõ - önkormányzatok világa a sokat emlegetett amerikai rajzfilmekre, a Tom és Jerry történetére, hol ki tud kibújni a másik elõl, és átvágni a másikat. (Nevetés.) Félek, hogy ebben nem a kooperáció, hanem a kölcsönös megtévesztés mûködik ma, nem hibájukból, hanem az alulfinanszírozottság okán. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Kár lenne ennek kiszolgáltatni a diákokat. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage