Benkõ András Tartalom Elõzõ Következõ

Dr. BENKÕ ANDRÁS (MSZP): Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az érettségirõl szóló vitán jelen voltam, tényleg egyetértve Pokorni képviselõtársammal, az MKM anyagáról szólt, és tényleg a radikális reformoktól való félelem hatotta át az ott résztvevõket. Több elõadás hangzott el, de az elõadások során egyfajta kompromisszum is kibontakozóban volt. Féltek az ott résztvevõk, mi történjék az érettségivel, ha felbomlanak az osztálykeretek, hogyan történik a tantárgyankénti vizsga. Nem látták, nem látni még a konkrét követelményeket. Milyen lesz az egységes érettségi bizonyítvány? Hányféle csoportot kell szervezni egy iskolában?

Egyetemi oktató is, közvetlenül egy rektor is részt vett, aki szintén felvázolt a kétszintû érettségi megoldásával kapcsolatban egy olyan kompromisszumot, amit az egyetemek is elfogadnának. Féltek a szóbeliség és írásbeliség arányának felbomlásától, de volt olyan elõadó is - és én ezzel értek egyet -, aki a kétszintû érettségi mellett volt, viszont kifogásolta, illetve aggályát fejezte ki, hogy ténylegesen megvalósítható-e pénzben, lesz-e az országnak erre pénze, költségvetési lehetõsége, hogy a tizenegy, tizenkettedik évfolyamon a felkészítést az érettségire ennyiféle csoportba elvégezze.

Aggályát fejezte ki abban, hogy hogyan történik ez meg a kisiskolában. Éppen ezért nekem az a véleményem, hogy ezt a vitát folytatni kell. Idõ van rá, viszont a 7. § (5) bekezdését visszavonni - amit követelnek a kormánytól - nem érdemes és nem szabad, mert tulajdonképpen a meglevõ kétszintû érettségit tenné lehetetlenné, ami már kialakult: a közös egyetemi és érettségi vizsgarendszert. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage