Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Horn Gábor képviselõtársam által fölvázoltak csak megerõsítették abbeli félelmeimet, amit korábban is elmondtam, hogy itt a kormányzat véleménye szerint egy kipipálandó feladatról van szó, amelynek értelmében kipipáljuk azt a feladatot, hogy 18 éves korig tankötelezettség lesz Magyarországon, de ennek nem lesz tartalma. Tehát nem alaptalan ez a félelem. Ez az egyik. És ha ennek az eszköze a kétszintû érettségi, akkor ott nagyon hibás vonalon jár a kormányzat, mert ennek egyenes következménye lesz a magyar oktatásügy színvonalának a csökkenése.

Még egy dolgot hadd mondjak ezzel kapcsolatosan. A jelenlegi helyzetet nem lehet kétszintû érettséginek tekinteni, mert lehet két- és félszintûnek, háromszintûnek, azt hiszem, a képviselõtársaim tudják, hogy van olyan, hogy szóbelizik a gimnáziumban, közös írásbelit ír, azután szóbeli felvételit tesz az egyetemen és így tovább, tehát nagyon sokféle variáció.

De most ebben a kérdésben nem errõl van szó, hanem arról van szó, hogy van egy emeltszintû érettségi, és ezt mindenki így értelmezi, a pedagógusok és szakmai szervezetek, amely jogosít a felsõfokú tanulmányokra, és van egy alsószintû érettségi, igaz, hogy nincs benne a törvényben az, hogy ez nem jogosít felsõfokú tanulmányokra, de mégis az a logikája, hogy ebbõl az következik, hogy ez pedig valamilyen szakmai képzettségre jogosít. Ez ebben a formában nem jó.

Még egy dolgot hadd mondjak el, már csak annyit is el kell hogy mondjak, hogy bevezethet az MKM vagy a kormányzat háromszintû vagy négyszintû érettségit is, ennek sincsen semmi értelme akkor, hogyha az egyetemek az autonómiájuk figyelembevételével ezt nem veszik figyelembe. Tehát olyan érettségit kell teremteni, amely részben vagy nagyobb részben, mert teljes egészében sose fogja kiváltani, tehát részben vagy nagyobb részben kiválthatja az egyetemi, illetve a fõiskolai felvételi vizsgákat. Errõl egészen másról van szó, mint ami ebben a törvénytervezetben megfogalmazódik (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.), s a szakmai szervezetek is ebben a formában értelmezik. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage