Filló Pál Tartalom Elõzõ Következõ

FILLÓ PÁL (MSZP): ... Megvárjuk, igen... (A mikrofon egy pillanatra nem mûködött.) Igen tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Elnök Úr! Hát ilyen késõi órán tárgyalunk egy olyan napirendet, ami gyakorlatilag minden évben igen komoly politikai viharokat szokott kavarni. Ennek, véleményem szerint, három alapvetõ oka van: egyrészt valamennyien tudjuk jól, hogy ezek a társadalmi szervezetek több mint három és fél milliárd forintot kértek tõlünk támogatásként, igényeltek tõlünk, és hát ezzel kell összehasonlítani azt a 390 millió forintot, amelyet a tavalyi költségvetésben erre a célra elkülönítettünk, és hát ebbõl rögtön az következik, hogy igazából jó döntést, jó munkát hozni vagy mindenki számára elfogadható javaslatot letenni a parlament asztalára nagyon nehéz. Sõt azt lehet mondani, hogy lehetetlen feladatot jelent.

A másik nagy gond, ami a civil szervezetek ügyében felmerül - és ezzel sem mondok sok újdonságot - az az, hogy borzasztó nehéz összemérni azokat a civil szervezeteket, egyesületeket, amelyek alapvetõen különbözõ dolgokkal foglalkoznak, nagyon nehéz eldönteni azt, hogy az Elvált Apák Egyesülete vagy a Dohányfüstmentes Egyesület végez-e fontosabb tevékenységet, hogy csak két ilyen extra példát mondjak, és ne a fontosabb társadalmi szervezeteket emeljem ki.

Kedves Képviselõtársaim! Bizottságunk már az elmúlt év novemberében elkezdte az elõkészítõ munkát, hiszen összeültünk. és azokból a problémákból adódóan, amelyeket az elõzõ évben a pályázati kiírással kapcsolatban felmerültek a vitában, azokat próbáltuk úgy megoldani, hogy ebben az évben kevesebb gond és probléma legyen, amikor elbíráljuk azt, hogy egy-egy szervezet jó és valós pályázatot nyújtott-e be.

(A jegyzõi széket dr. Semjén Zsolt foglalja el.)

Megszigorítottuk a pályázati feltételeket, és növeltük a szervezeteknek a kiterjedésére vonatkozó szabályokat, így három megyérõl öt megyérõl emeltük fel azt a kritériumot, ami lehetõvé teszi egy-egy civil szervezet számára, hogy pályázzon nálunk az Országgyûlésnél.

Pályázati kiírásunk december végén jelent meg, és a civil szervezetek számára két hónap állt rendelkezésre - január-február -, hogy pályázatukat benyújtsák az Országgyûléshez. Szeretném mondani azt is, hogy az elõkészítõ munkába megpróbáltuk bevonni azoknak a nagy társadalmi gyûjtõszervezeteknek a szakértõit is, akiknek a munkáját hiányoltuk már az elõzõ esztendõben is, így részt vettek a munkában a Társadalmi Egyesületek Szövetsége, a Társadalmi Unió, a Társadalmi Érdekegyeztetõ Tanács, és több mint három nagy ifjúsági szervezet, a GYIÉT két oldala, és az ifjúsági parlamentnek a szakértõje is helyt kapott a bizottság a munkájában, túl azon, hogy természetesen öt albizottság keretében próbáltuk felvállalni a lehetetlennek tûnõ munkát, hogy elbíráljuk a pályázatokat. Az öt albizottság közül az egészségügyi, rehabilitációs prevenciós és egészség-megõrzési, valamint szociálpolitikai szervezetek területére végül is 105 darab pályázat érkezett be, és itt 733 millió 912 ezer forintot kértek a szervezetek.

A második albizottság, az ifjúsági és gyermekérdekvédõ társadalmi szervezetek voltak, ide 132 pályázat, érvényes pályázat érkezett, és itt is több mint fél milliárd forintot kértek a szervezetek. A legkevesebb pályázat a természet- és környezetvédelmi társadalmi szervezetek területére érkezett: 90 darab, ez a 90 pályázó 358 millió forint fölötti összeget kért.

A kulturális és mûvelõdési társadalmi szervezetek albizottságához érkezett a legnagyobb számú pályázat: 186 darab, és itt is több mint fél milliárd forintot kellett volna kiosztanunk. Ezeket csak azért mondom, mert itt lehet látni a helyzetnek azt a groteszkségét, hogy mennyire kevés pénzt volt módunk elosztani és milyen nagy volt az igény és a lehetõségek közötti különbség.

És végül a más közérdekû társadalmi szervezetek, amelyek tulajdonképpen azokat a szervezeteket gyûjtik össze, amelyek az elõzõ négy kategóriába nem, amelyeket nem lehetett oda besorolni, oda 135 pályázat érkezett, és csaknem egymilliárd forintot kértek.

Az elõzetes szûrõ alapján a beérkezett 752 pályázatból 99-et utasított el a bizottság, elsõsorban azért, mert nem feleltek meg a pályázati kiírás adta követelményeknek, hiányos vagy nem kellõ pályázatot nyújtottak be.

(20.50)

Ezen túl is természetesen volt még jó néhány olyan szervezet, amelyet végül is a pénz szûkössége miatt egyes albizottságok nulla forintra javasoltak, õk nem jelentek most meg itt a benyújtott anyagban. Õk tulajdonképpen jó pályázatot nyújtottak be, de a versenyben alulmaradtak a többiekkel szemben.

Igen tisztelt Képviselõtársaim! Hát az elmúlt évben is tudtuk azt, hogy a legnagyobb vita a gyermek- és ifjúsági szervezetek körül, és ott is elsõsorban a politikai jellegû ifjúsági szervezetek körül fog kialakulni. Ezt próbáltuk elkerülni, és én jómagam is azt szerettem volna elérni, hogy a fent említett három szakértõ bevonásával az albizottság munkájában minél nagyobb beleszólást kapjanak az érintett ifjúsági szervezetek. Sajnos ez nem történt meg, hiszen az albizottság többségi döntése nem tette lehetõvé, hogy a szakértõk az albizottság munkájában részt vegyenek, így aztán ezen a területen bizony a sajtóban maga a bizottság is és fõleg az albizottság is nagyon sok - sajnos, és idõnként elmondhatom, jogos kritikát is kapott, így aztán az elõzõ évekkel ellentétben tulajdonképpen ez volt az oka annak, hogy a bizottságban nem született konszenzusos döntés a benyújtott határozati javaslatot illetõen, hiszen a szocialista párt jelen lévõ képviselõi nem tudták elfogadni, elsõsorban, mondom még egyszer, a gyermek- és ifjúsági szervezetek vonatkozásában benyújtott, végül is elfogadott javaslatot.

Kedves Képviselõtársaim! A bizottság május 2-án nyújtotta be az Országgyûlés elé a javaslatát. Nagyon sajnálom, hogy csaknem egy hónapot kellett várnunk, hogy az általános vitát el tudjuk kezdeni, hiszen ennyivel késõbb tudják majd csak a szervezetek megkapni a támogatásokat. Ugyanakkor viszont annyi elõnye volt ennek az idõnek, hogy még egyszer volt módunk a bizottság munkatársaival áttekinteni valamennyi pályázatot és már itt most szeretném a bevezetõmben arról tájékoztatni a tisztelt Házat, hogy néhány szervezet esetében nem egyezett meg az elõzõ évekhez hasonlóan, sajnálatos módon nem egyezett meg a hivatalos bejegyzés és a pályázaton szereplõ név. Ezeket a bizottságunk korrigálni fogja, illetve van három vagy négy olyan szervezet, amelynek a bírósági bejegyzésének vagy a határidejével, vagy annak a benyújtásával probléma van. Ezeket a módosító indítványok kapcsán igyekszünk tisztességesen lerendezni. Úgy gondolom, hogy egyetlenegy olyan szervezet sem kaphat tõlünk támogatást, amely nem felel meg teljes mértékben a pályázati kiírásnak.

Igen tisztelt Képviselõtársaim, én kérem, hogy a javaslatunkat vitassák meg és minél elõbb szülessen meg a döntés, hogy legalább a második félév elsõ napjaiban a társadalmi szervezetek megkaphassák a támogatást. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage