Csizmár Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! Németh Zsolt képviselõtársammal teljes mértékben egyetértek abban, hogy ez a javaslat olyan, amilyen-, messze van a konszenzustól. Ha szubjektív akarnék lenni, akkor talán még erõsebb az álláspontom, hogy úgy rossz, ahogy van. Erõsen kétségbe vonható a szervezetek besorolása, a pályázatoknak való megfelelés. De mégis ilyen amilyen, nyilvánvalóan lehetne több más alternatívában más leosztást is csinálni. Azt is lehetne innen és onnan dicsérni. Én azonban azt gondolom, hogy ha megnézzük a világ parlamentjeit, nincs a világon még egy olyan parlament, ahol ilyen direkt módon belenyúlnak a civil szférába, és ahol politikai pártok képviselõi döntenek a költségvetési támogatásról, egyedileg szervezeteknél. Ennek a gyakorlatnak a megszüntetése meggyõzõdésem hogy közös érdekünk, akármelyik felén üljünk is a patkónak. Ez a szándéka a Fidesz-nek, az SZDSZ-nek, MSZP-nek abban is megnyilvánult, és én örömmel üdvözlöm ezt a kezdeményezést, hogy egy külsõ szerv az Ezredforduló Alapítvány támogatásával megkísérelt egy másik konstrukciót létrehozni. Ezt az Alapítvány meg is küldte minden politikai pártnak ide a parlamentbe. Sajnálom, hogy visszhangtalan maradt, mert arról is jó lenne vitatkozni. Én úgy gondolom, hogy szükség van egy olyan normatív rendszernek a kimunkálására, amelyben a mûködési, a tevékenységi, a programtámogatás világosan elkülönül egymástól, ahol az államháztartás és a civil szektor egésze szabályozódik, és nem egyedi politikai döntések születnek szervezetek támogatásáról.

Három rövid megjegyzést a felvetett kritikára. Az ifjúsági szervezetek kivételezettségét én teljesen indokoltnak tartom, hiszen olyan tagú, összetételû szervezetekrõl van szó, akiknél nincs tagdíjfizetési képesség. Ezért nyilván az állami támogatásnak pozitív diszkriminációt kell alkalmazni.

A másik megjegyzés: az MSZP azt tartotta fontosnak az ifjúsági szervezetek esetében, és ezért nem delegált szakértõt, hogy az érintettek képviselõivel tárgyaljon a bizottság (Az elnök jelez, hogy letelt a 2 perc.) és velük együtt döntsön. Én úgy gondolom, hogy ez egy helyesebb elv volt, sajnálom, hogy az érintetteket kizárták az albizottság ülésérõl. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage