Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Nagyon örülök annak, hogy eltérõen a néhány évvel ezelõtti gyakorlattól, eddig legalább is az a vita nem arról szól, hogy melyik szervezetnek kéne egy kicsit több pénzt adni, hanem arról szól, már Németh Zsolt is utalt ilyesmire, és Pál Béla most megerõsített ebben, hogy maga ez a rendszer rossz, amiben jelenleg mûködünk. Én annyit tennék ehhez hozzá - megerõsíteni az elmondottakat -, hogy a civil szférának, a társadalmi szervezeteknek, a civil szféra, a társadalmi szervezetek akkor lesznek valóban civilek és valóban társadalmiak, ha nem az állam egy intézménye, nevezetesen az Országgyûlés dönt arról, hogy mibõl élnek, ha nem költségvetési pénzbõl fognak élni, hanem a civilek, a társadalom, a polgárok döntenek arról, hogy eltartják-e ezt vagy azt a civil szervezetet vagy nem tartják el.

Egy normális polgári társadalomban az Országgyûlésnek, a kormánynak, a költségvetésnek semmi köze a társadalmi szervezetek, a civil szervezetek mûködéséhez, hanem ezek tagdíjakból, a polgárok adományaiból élnek. Én azt hiszem, hogy jó lenne, ha egyetértenénk abban, hogy nálunk is ez lenne a kívánatos állapot. Na most, ha ebben egyetértünk, akkor abban is egyet kell értenünk, hogy jó lenne, hogy ha ez a fajta bizottsági osztogatás, akár már a jövõ évben is megszûnne, és ehelyett egy alapjaiban más mechanizmust tudnánk mûködtetni. Nem tudom, hogy ebben egyetértünk-e, mert mondjuk az elõzõ parlamenti ciklusban mintha evidencia lett volna, hogy ennek így kell mûködni tovább is. Nem tudom, hogy ebben a kormánypártok, bár itt tulajdonképpen a kormánypárt, ellenzéki párt bontásnak nem is igazán van értelme, hiszen egy paritásos bizottság osztogatja ezt, amióta az új magyar parlamentarizmus megindult.

Na most az persze elfogadható számomra, hogy ezt ma, abban a klasszikus formában, mint ahogy ez egy fejlett polgári társadalomban mûködik, hogy adományokból és tagdíjakból élnek ezek a szervezetek. Egyik évrõl a másikra nem lehet megvalósítani, de akkor is keresni kell azt a formát, amikor a kormányt, Országgyûlést ebbõl kikapcsoljuk. Na most én azt gondolom, hogy az a megoldás, amire Csizmár Gábor utalt, és amit az Ezredforduló Alapítvány javasolt erre, szerintem erre nem jó megoldás, áttanulmányoztuk mi is, ugyanis azt gondolom, hogy nem a társadalmi szervezeteknek maguknak kell arról dönteni, hogy õk mennyi támogatást kapnak, hanem a polgároknak kell errõl dönteni, és ezt a célt szolgálja az a megoldás, ami az Szja-törvénybe már bele is került. Nevezetesen, hogy azt a bizonyos egy százalékot a polgárok maguk utalhassák, és az egy százalék kedvezményei között ott legyenek azok a társadalmi szervezetek is, amelyeket ma ez a bizottság, illetve az Országgyûlés támogat. Én remélem, hogy az ellenzéki pártok is majd, amikor azt a külön törvényt tárgyalja az Országgyûlés, amit az Szja-törvény, a személyi jövedelemadó törvény megfelelõ paragrafusa alapján ebben az évben meg kell alkotnunk, akkor gondolom, hogy a fidesz is támogatni fogja ezt, hiszen azzal az elvvel - ha jól értettem Németh Zsoltot meg más Fideszes megnyilatkozásokat, akkor ezzel az elvvel - a Fidesz is, ha jól értettem, egyetért, és ezen az úton például, vagy azon az úton, amelyet Pál Béla javasolt, de én jobbnak tartanám ezt a megoldást, amire most én emlékeztettem, túljuthatunk ezen az egész mechanizmuson.

(21.30)

Tehát én erre szeretném elsõsorban emlékeztetni az Országgyûlést, hogy ebben az irányban kell megoldanunk ezt a problémát.

A második dolog, amirõl szeretnék nagyon röviden szólni, az az, hogy én is azok közé tartozom, akik azt gondolják, hogy a politikai jellegû ifjúsági szervezetek költségvetési támogatása nincs a helyén a civil szervezetek támogatása között. Tudomásul vesszük azt, hogy a parlament többi pártja ezt ma kívánatosnak tartja, és ezért a bizottságban is elfogadtuk ezt. De elvileg ezt nem tartjuk helyesnek.

A politikai jellegû ifjúsági szervezetek, amelyek képviselõjelölteket állítanak, illetve támogatnak a választásokon, nem valók ebbe a kategóriába, akkor sem, ha mondjuk, egy baloldali párthoz, és akkor sem, ha egy jobboldali párthoz közelálló ifjúsági szervezetek, mert a BIT-tõl az IDF-ig voltak ilyen szervezetek mind a két elõzõ választáson. Tehát ezt nem valami politikai elfogultság mondatja velem. Ez minden irányban így van. Szerintem a civil szervezetek között ezeknek a kifejezetten politikai jelleget is hordozó szervezeteknek nincs helye. De tudomásul vettük azt, éppen azokból a megfontolásokból, amiket itt István József elmondott, hogy ez most átmenetileg még így van, és abban bízunk, hogyha megtaláljuk az egész szféra finanszírozását új alapokra helyezõ megoldást, akkor végre ettõl a gondtól is, amelyik minden évben konfliktust okoz az Országgyûlésben, meg tudunk szabadulni.

A harmadik mondatom pedig az, hogy tudomásul véve azt, hogy idén ezt a megoldást még nem sikerült megtalálni, ebben az évben abban a formában, ahogy a bizottság ezt benyújtotta, ezt a szabaddemokraták támogatni fogják, de nagyon bíznak benne, hogy ennek alapvetõ módosító indítványokkal való felfordítására senki sem fog kísérletet tenni, mert akkor nehézséget okozna a dolognak a támogatása. De ismétlem, ne csak mondjuk el, mint eddig minden évben, hogy ezt a megoldást nem tartjuk jónak, de azért most alkalmazzuk, hanem ennek a naptári évnek a folyamán alkossuk meg azt az új rendszert, amivel felváltható az eddig alkalmazott rendszer. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage