Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Azt hiszem, hogy Magyarországnak a trianoni béke kapcsán az volt a tragédiája, hogy akkor érte el a XIX. század nemzetállami eszméje Magyarországnak a területi megcsonkítását, amikor már az túljutott a zenitjén, de egy vesztes világháború még módot adott a gyõzteseknek, hogy kicsinyes bosszút állva Magyarországon és tulajdonképpen a Osztrák-Magyar Monarchián, legnagyobb vesztesévé a háborúnak Magyarországot tegyék. Világos, hogy ennek a valójában ma már mindenképpen meghaladott állameszménynek egy késõi virágzása nem adhat nekünk felmentést az alól, hogy a megoldás útján ne próbáljuk ezt mi is meghaladni olyan mértékben, ahogy errõl egyébként Varga István képviselõtársam szólt.

(8.20)

Világos, hogy vannak a történelemben olyan kérdések, amelyek megfordíthatatlanok, az adott európai konstelláció kapcsán is, mégis azt hiszem, van két mozgásterünk ennek az igazságtalan trianoni békeszerzõdésnek a feloldására. Az egyik az, hogy nem tehetünk le arról, hogy minden nemzetközi szervezetben, ahol magyar képviselet van, minden erõvel törekedjünk arra, hogy nemzetközi szinten magasabb fokú elismerést nyerjenek azok a kollektív jogok, amelyeket eddig a világ nem akart megadni, mert nagyon kevés állam az, amely nem rendelkezik kisebbségekkel és ebben a kérdésben objektív véleményt nehéz sokaktól elvárni. Ez az az autonómia-kérdés, amelyrõl Varga István is szólt.

A másik pedig, az egyesült Európába, az Európai Unióba történõ bemenetelünk, méghozzá úgy, hogy ez a bemenetel ne járjon egyetlen magyar nemzetrésznek a kívülrekedésével sem. Ez a két útja lehet ma a Trianon feloldásának. Ehhez kérem minden parlamenti párt együttmûködését, minden hazai és nemzetközi fórumon. (Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage