Szabó György Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ GYÖRGY népjóléti miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Az ön által felvetett kérdés egy félreértésen alapszik. Azon a félreértésen, hogy a beterjesztett törvényjavaslat, amit ön is meghivatkozott, tartalmaz egy olyan mellékletet, amelyik a regionális ágyszükségletekhet sorolja fel azon a szakmai alapon, hogy vannak olyan intézmények, illetve vannak olyan részlegeik, amelyeknek a hatásköre messze túlnõ egy-egy megye határán. Ezen intézményi részeket a megyei egyeztetõ fórumok eljárásából ki akarja vonni, mintegy sajátos védettséget biztosítván ezen intézményrészlegek.

Természetesen szó sincs arról, hogy akárcsak egy-egy intézmény esetében is ez lenne az az ágyszám, aminek meg kell maradnia, amit nagyon jól mutat, hogy a regionális ellátásokra összességében 10 000 ágyat kíván levédeni a törvényjavaslat. Ugyanakkor az ellátási szükségek minimumát 83 000-ben szabályozza országos szinten. Így van ez tulajdonképpen Mosdós esetében is. Ott megjelenik egy 30 ágyas védettség, ami ha csak az marad, ami Mosdóson, akkor egy mûködésképtelen intézmény maradna. De nemcsak ez a törvény szabályozza az ellátási szükségleteket, hanem többek között a tb-alapokról szóló törvény, amit elfogadtunk, amelyik azt is kimondja, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár köteles gazdaságos, racionális döntéseket hozni a maga területén. Azaz mûködésképtelen, gazdaságtalan egységek nem maradhatnak fenn. Mindezeknek a tényébõl én a Mosdós sorsát sem látom egyáltalán veszélyeztetettnek.

De tájékoztatásul szeretném még elmondani képviselõ úrnak, hogy 6 országgyûlési képviselõ benyújtott egy módosító indítványt is Mosdóssal kapcsolatosan, nevezetesen: Házas József, Lövey László, Francz Rezsõ, Csákabonyi Balázs, Egerszegi László és Páris András. Õk azt indítványozzák, hogy a védettnek tekintett 30 ágy mellett egy 87 ágyas védettséget adjunk Mosdósnak.

A szakmai felülvizsgálat alapján azt állapítottuk meg, hogy indokolt, és támogatni fogja a kormány ezt a javaslatot. Kérem a válaszom tudomásul vételét. (Taps az MSZP soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage