Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! Mielõtt belekezdenék a válaszba a 25:75%-ot szeretném tisztázni. Ez nem a kormány vállalása, hanem a parlament a tavaly év végén ratifikálta az úgynevezett SOFA-egyezményt, amelyben ez az arány van megállapítva. Vagyis az esetben, ha szolgálati tevékenység közben történik károkozás, akkor 75%-ot fizet a károkozó, ha szolgálati tevékenységen kívül, akkor 100% kárt. Az ön által felemlített károk közül szeretném mindenekelõtt a közlekedési károkat, tehát a balesetbõl bekövetkezett károkat említeni. Ebbõl a május 9-ei összesítés alapján - minden hónap elején van egyébként összesítés - 62 olyan közlekedési baleset történt, amit a IFOR a közúti forgalom során okozott. Ezeknek a károknak a megtérítése az Állami Biztosítón keresztül történik. A biztosító megelõlegezi, és ezt követõen az állam a már említett 75, illetve 100% amerikai részesedésbõl a hiányzó összeget a biztosító számára megtéríti.

Az egyéb károkozásokkal kapcsolatosan, ami például házakban a rezgésektõl vagy az utakban, egyéb helyeken keletkezett, a Belügyminisztérium segítségével elkészült egy formanyomtatvány, melyeket a károsultaknak az önkormányzat jegyzõnél kell igényelni, elkérni, kitölteni és visszaadni, ezeknek a vizsgálatoknak szakértõ bevonásával kerül a végére pont, és azután a kár kifizetése megtörténik.

Ami a barcsi hidat illeti, a magyar-horvát államközi szerzõdésnek megfelelõen ebben az évben a horvát fél köteles felújítani a barcsi hidat, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium szervezésében, a horvát fél az USA IFOR erõi, képviselõi, a HM, a határõrség és a barcsi polgármester bevonásával volt egy megbeszélés, melynek eredményérõl ha megengedi a hátralévõ egy percemben kívánok válaszolni, hiszen az idõm letelt, de úgy tûnik, hogy pozitív válasz van. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage