Héthy Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi miniszteri államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Asszony! Abban a helyzetben vagyok, hogy a sokakat izgató, ön által felvetett kérdésre megnyugtató és egyértelmû választ tudok adni. Remélhetõleg megnyugtatót az érintettek számára is.

A kormány az elõnyugdíj intézményét 1997. december 31-ig, tehát a jövõ év végéig fenn kívánja tartani. Teszi ezt abból a törekvésbõl, hogy mérsékelje a nyugdíjkorhatár-emelésbõl származó foglalkoztatási feszültségeket és segítségére siessen azoknak, akik a nyugdíjkorhatár a munkaerõpiacon kedvezõtlenebb helyzetbe tesz.

Ami az érintetteket illeti. Ez azt jelenti, hogy 1997-ben a jelenlegi feltételek mellett elõnyugdíjba vonulhatnak, azaz akkor, hogyha három évnél nem fiatalabbak a hatályos öregségi nyugdíjkorhatárnál.

(14.20)

Másodszor, hogyha megszerezték az öregségi nyugdíjba vonuláshoz szükséges szolgálati idõt, harmadszor, hogyha legalább 180 napon át munkanélküli járadékot kaptak, és egy éven belül merítették ki a járadék idejét.

Egyébként, az erre vonatkozó törvényjavaslat önök elõtt van, ezt a nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó törvényjavaslat tartalmazza. Az elõnyugdíj megszûnését követõen, '98. január 1-jétõl az idõs korúak, nyugdíj elõtt állók munkanélküli segélye lép a helyébe. Ez egy kevésbé nagylelkû ellátás, ugyanakkor az ellátás ideje szolgálati idõt jelent, mivel (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) a Munkaerõpiaci Alap fizeti a nyugdíjjárulékot, ez azt jelenti, hogy a kellõ szolgálati idõ megszerzésével az érintettek élhetnek a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetõségével. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage