Gulyás József Tartalom Elõzõ Következõ

GULYÁS JÓZSEF (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Magam is a múlt heti tragédiával szeretnék foglalkozni. Ebben a kérdésben nyújtottam be az azonnali kérdések órájában kérdésemet, sajnos - mint tudjuk - nem ez az elsõ ilyen jellegû eset. A fékezhetetlen támadó ebként ismert kutyaféle gyakran tûnik fel a lakótelepeinken, köztereinken. Sokan tartanak éppen ezért attól, hogy újabb és újabb tragédiák forrása lesz a különösen drága jószág.

Mint a miniszter úr az elõbb válaszában utalt rá, a Boross-kormány már tett egy kísérletet arra, hogy a pitbullok tenyésztésének korlátozásával szabályozza ezt a kérdést. A 15/1994-es kormányrendeletet azonban az érintett tenyésztõk kijátszották, és ma már több ezerre tehetõ e különösen veszélyes kutyafajták száma Magyarországon.

Az emberi felelõtlenség, az egyes gazdikban megbúvó harci kedv, amely a tragédiák hátteréhez hozzátartozik, nem jogszabály-alkotási kérdés. Mégis általános az a vélemény, hogy Angliához és Németországhoz hasonlóan, csak határozott kormányzati, illetve önkormányzati lépésekkel lehet gátat vetni a harci ebtartás terjedésének. Az új kormányzati ciklusban sokan a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériumban készülõ állatvédelmi törvénytõl várták, illetve várják a megoldást, mások pedig úgy gondolják, hogy az Igazságügyi Minisztérium felelõs a megfelelõ jogszabályok kidolgozásáért, beterjesztéséért.

Dr. Janza Frigyes, az ORFK Kutyaképzõ Iskolájának parancsnoka szerint is, az állatvédelmi törvényben vagy egy külön jogszabályban kellene rendezni a kérdést, és egyébként, ezzel ért egyet a Magyar Ebtenyésztõk Országos Szövetségének elnöke is. Kérdezem a belügyminiszter úrtól: ön hogyan ítéli meg a kialakult helyzetet, és mit kíván tenni a kormányzat a probléma kezelésére? Várom válaszát. (Taps az SZDSZ soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage