Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Való igaz, a 15/1994-es számú kormányrendelet, amely elõször foglalkozott speciálisan ezzel a kérdéskörrel, nem hozott valódi megoldást. Egyrészt tartalmazta a kutyaviadalok tilalmát, megfelelõ jogszabály- kiegészítéssel megteremtve ennek a szankcionálását is, másrészt megtiltotta a harci kutyák behozatalát, illetve tenyésztését.

Elkövette azt a hibát azonban, hogy nagyon szûk körben szabta meg ezen kutyák körét, ezáltal tette lehetõvé, tulajdonképpen, hogy más fajtaként törzskönyvezve továbbra is folyjon ezeknek a kutyáknak a tenyésztése, valamint nem intézkedett arra vonatkozóan, hogy mi történjék ezen kutyák különbözõ mutációival. Ennek megfelelõen, sajnos nem jött be az a várakozás, hogy csökkenni fog ezen kutyák száma, ezzel ellentétesen, számuk növekedése figyelhetõ meg.

Képviselõ úr hivatkozott az angliai, illetve németországi szabályozásra. Hadd hívjam föl a figyelmet arra, hogy Angliában 1991-ben azzal indították a szabályozást, arra vonatkozóan hoztak törvényt, hogy az ilyen jellegû kutyákat ki kell irtani, azonban társadalmi nyomásra elálltak ettõl a fajta szabályozástól, és ott is - hasonlóan egyébként a német szabályozáshoz - a hatósági engedélyhez kötést és a szigorú nyilvántartást vezették be, illetve szankcionálták azokat az eseteket, amikor nem megfelelõ módon viselkedtek a kutyák tenyésztõi, illetve tulajdonosai.

Az én véleményem szerint - és majd a következõ kérdésre adandó válaszban ezt részletesebben is el fogom mondani - ilyen irányba kell a magyar szabályozásnak elindulnia (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.), azt is figyelembe véve, hogy a kérdés bizonyos elemeinek a szabályozásához törvényi szintû szabályozásra van szükség. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage