Pápai Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

PÁPAI MIHÁLY (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt idõszak csapadékos idõjárása országszerte jelentõs károkat okozott a mezõgazdaságnak. Szûkebb hazámban, Gyõr-Moson-Sopron megyében közel 56 000 hektárt borít vagy borított ár- vagy belvíz. Az ár által okozott kár viszonylag kisebb, csak néhány ezer hektár.

A vízkárt szenvedett területek a következõképpen oszlanak meg a megyében. Õszi vetés közel 10 000 hektár. Tavaszi vetés 1400 hektár, az elvetetlen szántóterület 22 000 hektár körül. Gyümölcsös közel 100 hektár. Rét, legelõ mintegy 11.000 hektár. Az erdõterület 10 és fél ezer hektár és egyéb terület közel 1000 hektár. A megyén belül a legnagyobb belvízkárt szenvedett térségek a Rábaköz, ahol közel 16 000 hektárt borít a víz, és ez jó minõségû szántóterületbõl, a Hanság, ahol 10 és fél ezer hektár került víz alá, fõleg legelõk és erdõterületekbõl, és a Fertõ környéke, mintegy 3500 hektár szenvedett belvízkárt.

(14.30)

A keletkezett károk értéke, a termelési kiesést is figyelembe véve, közel egymilliárd forint. Megítélésem szerint, a mezõgazdaság mai helyzetét ismerve, ezt a veszteséget a termelõk csak állami segédlettel képesek pótolni. Mindenképpen szükséges lenne egy gyors, hathatós, a minisztérium által kidolgozott állami segítségre, hogy megakadályozható legyen a gazdálkodók ellehetetlenülése. Éppen ezért kérdezem az államtitkár úrtól: lát-e lehetõséget Gyõr-Moson-Sopron megyei vízkárosult gazdák gyors, hathatós megsegítésére? Köszönöm. Várom válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage