Selmeczi Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Az én kérdésem immár a harmadik abban a sorban, ami pitbull-ügyekben és a pitbull-tragédiákban a mai nap folyamán elhangzik, ez is jelzi azt, hogy az amúgy is gyenge lábakon álló közbiztonságon belül, a pitbull-kérdés az mennyire érzékenyen érint mindenkit, bennünket is, a médiát is és az állampolgárokat is. A múlt héten csütörtökön mindannyian megdöbbenve olvastuk a legújabb újsághírt a hároméves kislány tragédiájáról, és sajnos, ez már nem az elsõ, ami az elmúlt 2-3 évben történt.

(14.40)

Emlékezzünk vissza, hogy '93 novemberében egy 25 éves nõt a soroksári Duna- parton támadott meg egy egész falka, más, kevésbé súlyos esetek után '94 októberében egy 72 éves nyugdíjast martak halálra a megvadult pitbull terrierek, és másnap egy idõs nõ a szemét veszítette el ugyancsak hasonló körülmények között. '95-ben, ebben az évben Siófokon pedig egy ötéves kislány a fején sérült meg igen súlyosan. És sajnos jelen pillanatban semmi garancia arra, hogy ezek a tragédiák ne folytatódnának.

Tisztelt Miniszter Úr! Ezek a kutyának nemigen nevezhetõ genetikailag torz vadállatok már rettegésben tartják az állampolgárokat, és azt hiszem, hogy nem túlzok, amikor ezt állítom. Itt elõzõekben a képviselõtársaim már elmondták, hogy bár van egy rendelet arról - ez a bizonyos 15/1994. éves rendelet -, ami tiltja a behozatalt és a tenyésztést, ennek ellenére ugyan viszont azt látjuk, hogy egyre több ilyen pitbull van az országban, ami azt jelenti, hogy egyrészrõl ez a szabályozás kevés, másrészrõl pedig a tartást ugye nem szabályozza, nem tiltja semmi.

A kérdéseim, amik még nem hangzottak el ma a parlamentben: az egyik az az, hogy van-e arra pontos adat - akár az önkormányzatoktól -, hogy hány ilyen vadállat pitbull, pitbull terrier van ma Magyarországon? Folyik-e valamilyen tevékenység arra nézve, hogy felderítsék önök, hogy Magyarországon hol folyik ilyen típusú állatok tenyésztése, és esetleg az országból való kivitelük? (Elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idõ lejártát.) És megkezdõdött-e - utolsó kérdésem -, megkezdõdött-e egy átfogó jogszabályozás, ami az említett nyugati országok megoldásaira is tekintettel megkísérli megnyugtatóan rendezni a helyzetet? Köszönöm szépen a türelmét, elnök úr. Várom a válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage