Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Egyetértek az államtitkár úr személyével, mert ez nem személyes kérdés, amit szeretnék feltenni.

Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A büntetõeljárásról szóló törvény 16. §-a szerint nyomozóhatóság a rendõrség és az ügyészség, továbbá bizonyos bûncselekmények, például csempészet, deviza-bûncselekmény, adócsalás esetén nyomoz a Vám- és Pénzügyõrség is. Május 21-én arra az újságírói kérdésre, hogy az általa említett 8-10 nagy ügyben mi akadályozza a nyomozást, a Magyar Köztársaság jelenlegi miniszterelnöke tárcaérdekek eltérõségére hivatkozott. A büntetõ-eljárásról szóló törvény 126. szakasza meghatározza azt, hogy mikor nem kell három nap alatt elrendelni vagy megtagadni a nyomozást, de itt az okok között a tárcaérdekek eltérõsége, az nem szerepel.

Az elmúlt héten Szájer képviselõ úr kérdésére a legfõbb ügyész úr, az én kérdésemre pedig a belügyminiszter úr azt mondta, hogy az õ területükön ilyen ügy nincs, ehhez képest mára nem maradt más rész számomra, mint megkérdezni a pénzügyminiszter úrtól, illetve az államtitkár úrtól, hogy miután már csak a Vám- és Pénzügyõrség lehet az a hely, ahol 8-10 ügyben tárcaérdekekre tekintettel nem indítanak büntetõ-eljárást teljesen ellentétesen a bûntetõ- eljárásról szóló törvénnyel, ezért kérdezem az államtitkár urat, hogy melyek azok az ügyek, amelyekben tárcaérdekek eltérõsége miatt nem folytat büntetõ- eljárást a Vám- és Pénzügyõrség. Várom válaszát. (Taps a jobb oldali padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage