Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Kedves képviselõtársam! Némiképp elkalandozott az interpelláció szövegétõl, de úgy hiszem ilyen meleg napon ez megbocsátható, ha az ember nem papírból beszél. Én szorítkoznék a kérdéseire, mert azt valóban úgy olvasta föl, mint ahogy leadta. Kérem szépen: Mikor fejezõdik be a részarány-tulajdonok kiadása? Egy törvényt könnyebb meghozni, mint végrehajtani. '93-ban tettünk rá egy két kísérletet, hogy talán valamint a gyakorlatiasság felé is elmozdítsunk ezen a rendelkezéssoron. Nem sikerült, mert a politikai érvek akkor úgy szóltak, hogy azonnal mindenféle kontroll, mindenféle szakmai hozzáértés nélkül szedessük szét ezeket a területeket, lehetõség szerint laikus földkiadó bizottságokon keresztül, amely bizottság - nem tehetnek róla szegények -, de valóban magukra hagyatottan úgy dolgoztak, hogy annak a munkának nagy köszönetje nem volt. Ez volt az egyik ok, ami miatt ezt a törvény valóban módosítani kellett úgy, ahogy a tisztelt képviselõtársam mondja, mégpedig lehetõvé téve, hogy minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül ezek a bizottságok igénybe vehessék az FM-hivatalok és a földhivatalok szakmai segítségét, sõt bizonyos esetekben kötelezõen ezt meg kell tenni.

A második módosítás egy kicsiny téves információ alapján tételezhetik föl, hogy a kormány módosítása volt. Ugyanis kisgazda módosító indítvány alapján került arra sor, hogy a földkiadó bizottság munkáját 1996. december 31-ig az Országgyûlés meghosszabbította. Ezzel elnyújtva azt a folyamatot, amíg ezek a bizottságok gyakorlatilag ... köszönöm szépen ... a rendelkezésükre álló idõ alatt ezt a munkát elvégezhetik. Sajnálatos módon, valóban 430 bizottság ebben az országban jelen idõ szerint nem mûködik, a mi jogszabályi felhatalmazottságunk arra szól, hogy június 30-át követõen indíthatjuk el az eljárásokat az ilyen területeken, méghozzá úgy, hogy ott összehívjuk a földtulajdonosok közösségét, akik eldöntik: új bizottságot választanak-e, vagy feloszlatják saját magukat, illetve az FM-hivatalokon keresztül kérik a földek sorsolással történõ kiadását. Ez a legegyszerûbb eljárás, ezt be tudnánk fejezni egyébként két hónapon belül, csak ebbõl, úgy gondolom, olyan káosz kerekednek, amelyet ebbe az országba még ön sem kíván. Ezt a munkát valóban a földhivatalok, az FM-hivatalok és a kárpótlási hivatalokból felszabaduló munkaerõvel együttesen végzik olyan földmérõk, akiknek a kapacitása véges, és akiknek a munkája alapján a földhivatal a határozatot meghozhatja, illetve az ingatlan-nyilvántartási bejegyzést megszerzi, ha a földkiadó bizottságok határozatai a jogszabályi elõírásoknak megfelelnek. Sajnos számtalan esetben tapasztaljuk, hogy a földkiadó bizottságok annak ellenére, hogy kaptak ugyan egy formanyomtatványt, de nem ennek megfelelõen készítik el a földkiadásokat, amely így ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre alkalmatlan. Zárójelben jegyzem meg, hogy azon határozatok, amelyek bejegyzésre alkalmas formában érkeznek a földhivatalokhoz, 30 napon belül átvezetést nyernek. Tehát jelen pillanatban nem a földhivatal ingatlan-nyilvántartási részlegének kapacitás-hiánya, hanem bizony a földkiadó bizottságok ilyen sajátos jogszabályi módszerrel létrehozott együttesének - tisztelet a kivételnek - néhol jó, de sajnos többségében gyenge munkájának köszönhetõ az, hogy a részarány-tulajdonok kimérése késik.

Azt vissza kell hogy utasítsam, amit ön itt improvizatíve megjegyzett, hogy ezeket a földeket, illetve ezek kiadását szándékosan próbálja a kormány elszabotálni. Ha így lett volna, vagy ez lenne a szándéka, akkor nem nyújtott volna több milliárd forintos többlet anyagi támogatást a földkimérésekre és a bizottságok munkájának feltételére, hanem azt mondta volna, hogy kedves jó barátaim, a ti földjeitekrõl van szó, saját magatoknak méritek ki, tegyétek meg saját költségen. Ez elszabotálás lett volna. Ilyen szándékunk nincs és ha ezt ön most, feltételezem, megengedi magának, akkor én azt gondolom, hogy már megint egy olyan intuíció munkál önben, amelyet az elõzõ négy évben sajnos mint ellenzéki képviselõ kénytelen voltam elviselni. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage