Sándorffy Ottó Tartalom Elõzõ Következõ

SÁNDORFFY OTTÓ (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az Országos Dohánymentes Egyesület hívta fel a figyelmemet arra az interjúra, amely a Vas Népe 1996. február 19-ei számában jelent meg, amely az ön munkatársával, dr. Veér András miniszteri biztos úrral készült. Veér András a következõt nyilatkozta: "Nem jó az, ha elkezdik üldözni a kábítószerfogyasztókat. Azokat a marihuanatermesztõket, akik otthon, saját használatukra, egy cserépben termesztik a növényt." Majd késõbb így folytatja a biztos úr: "Én kicsit liberális vagyok a drogokkal és a dohányzással szemben."

Tisztelt Miniszter Úr! Nem vagyok meggyõzõdve arról, hogy az amúgy is nehéz helyzetben lévõ egészségügy megengedheti magának azt a luxust, hogy vezetõ politikusai szinte legalizálják a drogfogyasztást, illetve a saját célra termelt drogtermelést.

Az elõbbi idézet egyértelmûen jelzi, hogy az a szemlélet, amelyet a megnyilatkozó, a kormányzati tisztségviselõ képvisel, nem egyeztethetõ össze azzal a társadalmi törekvéssel és harccal, amelyet a növekvõ drogfogyasztás ellen kell folytatnunk. Sajnálatosnak tartom, hogy a miniszteri biztos úr kimondva-kimondatlanul, de pártfogása alá veszi a dohányzást és a kábítószerfogyasztást. Még akkor is, ha úgymond, könnyû drogról van szó. Sajátos, lekicsinylõ kormányzati magatartást jelez a miniszteri biztos úr alábbi kijelentése: "Magyarországon van egy csoport, amelyik azért küzd, hogy a nemdohányzók érdekeit szabállyal védjék. Lehet, hogy kellene egy ilyen jogszabály, de akkor a dohányzók érdekeinek védelmére is törvényt kellene alkotni."

Azt gondolom, hogy a nyilatkozó morális zavarral küzd. Mivel nem tudja a jót és a rosszat elválasztani egymástól, hanem azonos értéken éli meg az egészséges és az egészségtelen életmódot. (Közbeszólás balról: Így van!) Elszomorítónak tartom, hogy egy ilyen szemlélettel mentálhigiéniai miniszteri biztos lehet valaki. Tartok tõle, ha az Országgyûlés nem szab határt ennek a mentalitásnak, akkor megérhetjük, hogy legalizálva lesz a kokain házi elõállítása is. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Tisztelt miniszter úr! A kérdésem a következõ: A miniszteri biztos úr által képviselt felfogással azonosul-e a miniszter úr, megítélése szerint Veér András ezen hozzáállása alapján alkalmas-e (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) azt a feladatot ellátni, amivel megbízták. Ön szerint liberalizálható-e a drogfogyasztás? Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage