Hasznos Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HASZNOS MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Gondolom, majd elolvassa a jegyzõkönyvet, vagy már elõzetesen is elolvasta az interpellációnk szövegét, ezért inkább a tisztelt Ház tudomására kívánom hozni: az interpellációm lényege az volt, hogy itt nemcsak állami vagyon privatizációja folyik, hanem önkormányzati vagyon privatizációja is.

A kérdésem lényege az lenne, hogy a privatizációt felügyelõ tárca nélküli miniszter véleményét meghalljuk arról, hogy milyen szabályok és elvek szerint folyik az önkormányzatok privatizációs tevékenységének a felügyelete, vagyis a kontrollja. Kinek van erre hatásköre, és mi módon gyakorolják ezt a bizonyos felügyeleti tevékenységet, és ennek néhány eredményérõl - ha van eredménye, akkor arról, ha eredménytelen, akkor arról - miért nem tudhat az ország közvéleménye, miért nem tudhat a parlament?

A felügyeleti ellenõrzésre véleményünk szerint ugyanis igen nagy szükség volna, mert nem kis összegekrõl van szó, itt nem egy önkormányzat mázsaháza vagy egyéb ilyen, vagy kántori lakás, amit korábban nem igényelt vissza mondjuk az egyház és az önkormányzat tulajdonában maradt, itt nem ilyen dolgokról van szó, hanem egyszerûen milliárdos vagyonokról. Na most, akár tudatlanságból, akár bizonyos érdekek instrukciói alapján hatalmas kár érheti az országot, a nemzetgazdaságot, ha itt nem értéken kelnek el ezek a vagyonok.

Konkrétummá szeretném tenni a kérdésem lényegét és évek óta folyik itt szemünk láttára a korábbi BKV, a Budapesti Közlekedési Vállalat vagyonának különbözõ kft.-kbe való kivitele és privatizációja, ami most teljes mértékben felgyorsul, hiszen a BKV ismét részvénytársasággá alakul át. Ismerjük, hogy annak idején is részvénytársaság volt a B.Sz.K.Rt., csak akkor annak a részvénytársaságnak az volt a tevékenysége, hogy gyarapodott, a vagyonát gyarapította, növelte a szolgáltatásait, a járatait, és nem az, hogy átszervezések és reorganizáció címén minél több vagyont tõkésítsen - hogy így mondjam - azért, hogy abból fedezze a saját reorganizációját és a reorganizációra kifizetett tanulmányok díját. Most is egy olyan helyzet állt elõ, hogy 7 milliárd forint értékû ingatlan vagyont szeretnének privatizálni. Ez lehet a könyv szerinti érték vagy szakértõi érték, mindenesetre nem ártana jól odafigyelni, hogy ezt a hatalmas vagyont ki kapja meg és mennyiért? És elfolyhat-e ez a hatalmas vagyon egyáltalában ellenõrzés nélkül? Várom miniszter úr válaszát. (Taps a KDNP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage