Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Ön két héttel ezelõtt egy kérdésemre, miszerint lehetséges-e meghosszabbítani azokban a megyékben a vámhivatalok munkaidejét ahol erre szükség mutatkozik friss zöldség és gyümölcsszállítás miatt, azt a választ adta, hogy nem. Nem lehet, menjenek a kamionok a határra, illetõleg használják a Gyöngyösi úti vámolási lehetõséget. Hallgatták ezt a tv-közvetítést az érdekeltek és rendkívül izgatott hangú leveleket, faxokat kapok azóta, mondván nyilván államtitkár úr még nem járt a határon, azért mondja azt, hogy menjenek a határra. Bár az ön válaszában volt egy rendkívül zavaró félmondat, miszerint: ha áttekinthetõen pakolják a szállítmányt, akkor lehet vámolni a határon.

Államtitkár Úr.! Az áttekinthetõ pakolás azt jelenti az én fogalmaim szerint, hogy utakat kell hagyni a kamionban, hogy át lehessen tekinteni, hogy nincs-e benne mondjuk ördög. Ha viszont utakat hagynak a ládák között a kamionban, akkor mire a határra ér, nem áttekinthetõ újra. Mert összedõl az egész. Ebbõl adódóan úgy gondolják a termelõk, hogy mégiscsak vissza kellene térni az eredeti megoldáshoz, miszerint rakodás idején a vámos legyen jelen, figyelje, hogyan rakodnak és állítsák ki az okmányokat. Nem beszélve arról, hogyha a határra a kamion kísérõ és zár nélkül megy, akkor azzal a termelõnek is el kell mennie a határra, mert egyébként veszély fenyegeti - hogy finoman fogalmazzak - a szállítmányt.

Ebbõl adódóan a termelõ azon a napon meg azon a második napon, amikor vár a határon, nem tud termelni, hanem a határon áll. Én azt hiszem, mégiscsak vissza kellene térni az eredeti megoldáshoz, megtalálni azt a lehetõséget, hogy hosszabbítsa meg a minisztérium a munkaidejét, illetõleg erre biztosítson pénzkeretet, hogy ezt meg tudják csinálni - azt hiszem a vámhivatalok ezt meg is csinálnák. Ezek alapján kérdezem önt: milyen akadálya van önök szerint annak, hogy ez a munkaidõ rövid idõre - ahol ez szükséges - meghosszabbodjon? Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage