Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Mindenekelõtt azzal szeretném kezdeni, hogy ez az egész kérdéskör a jogszabályok oldaláról egész pontosan szabályozott, tehát a jogszabályok világosan elõírják, hogy milyen feltételei vannak a vámkezelésnek, mikor kell nyitva tartani. Az ön által felvetett konkrét elsõ kérdésre azt tudom mondani, hogy még az is jogszabályilag rendezett, hogy a szállítmány akkor áttekinthetõ, ha a vámvizsgálat és a kiszállításra kerülõ áruk azonosítása kirakodás nélkül elvégezhetõ.

Az ügynek van természetesen egy másik oldala, a praktikum oldala, hogy ez az egész gyakorlatilag hogyan tud mûködni. Kétségkívül a határátkelõ helyek 80%-a ma éjjel-nappal nyitva tart, tehát ez a probléma egyik megoldása, hogy a határon kell megpróbálni vámolni és lehet a törvényekbõl adott azon szabályozást használni, hogy ha tehát ez egy sürgõs szállítmány és áttekinthetõ, akkor ennek elsõbbsége kell, hogy legyen, és ott vámolható.

(16.10)

De amit ön kérdez - más lehetõségek is vannak - nyilvánvaló, hogy a belterületi vámhivataloknak is vannak hivatalos nyitvatartási idõszakai, amilyen idõszak alatt a vámolás elvégezhetõ, sõt annak sincs akadálya, amit szintén kérdez: hogy elõzetesen egyeztetni lehet ezzel a területi vámhivatallal, hogy szükség lenne valamilyen hivatalos idõn kívüli vámolás végrehajtására. Adott esetben nem is a vámhivatalnál, hanem máshol. Ezt is lehet kérni, ugyan a rendelkezések szerint valamilyen költségtérítést kell ilyenkor fizetni, ha hivatalos idõn kívül történik a vámkezelés, de hát ezek jelképes összegek ahhoz képest, amekkora áruforgalom van. Tehát azt kell mondanom, hogy erre is van lehetõség. Adott esetben csak idõben - tehát legalább 2-3 nappal az esedékesség elõtt - meg kell keresni a vámhivatalt és meg kell egyezni ebben az ügyben.

Tehát én azt gondolom, hogy (Elnök megkocogtatja a poharát jelezve, hogy lejárt az idõ.) gyakorlatilag többféle lehetõségünk van, és a gyakorlati tapasztalatokat majd közösen fogjuk látni, hogy hogyan mûködik. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage