Trombitás Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! Néhány szóban szeretnék reagálni Gulyás József által az elõbb elmondottakra, melyben bírálta a Fidesz által elõterjesztett választójogi törvénnyel kapcsolatos elképzeléseinket.

Elõször is a 100 országos listára tett megállapítására kell azt mondanom, hogy mi nem állítottuk azt, hogy a 200 fõs parlamentben a 100 fõt csak országos listával lehetne megoldani. Ez az elképzelés egyik lehetõsége. Másik két lehetõséget is felemlítettünk a tárgyalások során, hogy ez akár megyei listákon is, akár regionális listákon is vagy negyedikként ennek kombinációjaként is elképzelhetõ. Bár ehhez nem ragaszkodtunk. Többféle van, kérem ne értelmezzék félre az álláspontunkat.

A 100 egyéni kerülettel kapcsolatban pedig felhoztunk számtalan egyéb nemzetközi példát is, ebben valóban a százezres választókerületek nagysága okozhat problémát természetesen, de a világon nem szokatlanok az ekkora nagy választókerületek. Azt valóban el kell döntenünk, hogy szükségesnek érezzük-e azt, hogy a parlament létszámát radikálisan csökkentsük vagy nem. Amennyiben szükségesnek érezzük, akkor valóban szükség van arra, hogy nagyobb választókerületek legyenek. Ez az SZDSZ javaslatában is egyébként így van, csak nem akkora mértékben, mint a Fidesz javaslatában.

Tehát mindenképpen szükség van a választási térképnek az átrajzolására, itt lehetnek a vitás pontok. Ha az önkormányzatok szintjét nézzük, és mondjuk Franciaországgal hasonlítjuk össze magunkat, ahol pont százezresek a választókerületek nagyságai, mint a Fidesz javaslatában, ott átlagosan kétszer annyi önkormányzat jut egy választókerületre, mint Magyarországon. Tehát még ebbõl a szempontból sem lehet problémás ez a javaslat. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage