Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen, Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Nyilván két percben nem lehet minden egyes pontra reagálni Csizmadia képviselõ úr felszólalásával kapcsolatban, de azt gondolom, hogyha ezek az érvek vezetik a frakcióját az ügyészség jelenlegi alkotmányos státuszának fenntartása támogatásában, akkor a bizottsági ülésen lesz alkalom tételesen cáfolni kivétel nélkül szinte minden pontját annak, amit mondott. Arra kell felhívnom a figyelmet, hogy bizonyos súlyos félreértésekre épül ez az álláspont. Az egyik ilyen félreértés, amire hivatkozott is a képviselõ úr, hogy - Kiss Annára, tanulmányára hivatkozva - egyes nyugat-európai országokban joga van az ügyészségnek célszerûségi megfontolásból nem vádat emelni. Felhívom a tisztelt képviselõ úr figyelmét, hogy ez így van Magyarországon is. A rendõrségi törvény is és a nemzetbiztosítási törvény is széles körben adott jogot az ügyészségnek arra, hogy célszerûségi megfontolásból - a szakirodalomban ezt opportunitásnak nevezik - opportunus megfontolásokból ne emeljen vádat. Szerintünk ezekért a döntésekért valamiféle felelõsségnek kell érvényesülnie, a mostani konstrukcióban ez a felelõsség nincs megoldva.

Szeretném arra is felhívni a figyelmet, hogy az utóbbi hónapok nagyon nagy felháborodást és a közvélemény nagy figyelmét kiváltó egy-két büntetõ ügyében elsikkadt ugyan a közvéleményben, de a bíróság hosszan foglalkozott az ítélet indoklásában azzal, hogy õ azért nem tudott más ítéletet hozni, mert bár többször felhívta az ügyész figyelmét a vádkiterjesztés lehetõségére, az ügyész ezzel nem élt. Itt is lehet, hogy igaza volt, lehet, hogy nem, de a felelõsség kérdését rendezni kellene és ezért választják a nyugat-európai országok nem a kormány alá rendelést, hanem valamifajta számonkérhetõségét annak, hogy a köz érdekében, a közvádat képviselõ valóban a köz érdekében járt-e el.

Az utolsó megjegyzésem, ami a két percbe belefér: igaz, hogy az igazságügy- miniszter politikailag beavatkozhat, de ezért az igazságügy-miniszteri beavatkozásért konkrét felelõsséget lehet megállapítani. A jelenlegi rendszerben semmilyen rendelkezés nem zárja azt ki, hogy ne kormánypárti politikus legyen a legfõbb ügyész, és ne kézi vezérléssel manipulálja politikailag az ügyészi szervezetet. Tegnap olyan legfõbb ügyészt választottunk, aki meggyõzõdésünk szerint nem ilyen, de hat év múlva is lesz legfõbb ügyész-választás, és az akkori többségért már egyikünk sem tud garanciát vállalni. Köszönöm szépen a figyelmet és a vitát majd folytatjuk a bizottsági ülésen. (Taps az SZDSZ soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage