Trombitás Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz) Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Itt tartunk a vita befejezõ szakaszában, amikor az alkotmány koncepcióját próbáljuk meg befejezni, lezárni, mielõtt az alkotmány-elõkészítõ bizottság elkezd foglalkozni magával a beérkezett módosító indítványokkal, és azokat megpróbálja értékelni. Mi nem kívánjuk lelassítani a legkevésbé sem az alkotmányozás folyamát, azonban arra kell gondoljunk, hogy a koncepció lezárásának ez a megállapított idõtartalma, amit a többség elhatározott, véleményünk szerint a beérkezett rengeteg indítvány mellett meglehetõsen tarthatatlan helyzetet eredményezne.

(11.10)

Ugyanis a bizottság ahhoz, hogyha azt kívánjuk, hogy valóban értékelje, mérlegelje, komolyan fontolóra vegye azokat a javaslatokat, amiket a különbözõ társadalmi szervezetek, egyének, szakértõk, parlamenti bizottságok, illetve képviselõk nyújtottak be az az alkotmány-elõkészítõ bizottság elé, akkor azt nem gondolhatjuk komolyan, hogy ezt a több mint ezer oldalas anyagot a bizottság két, vagy három nap alatt képes lesz megítélni rendesen. Amennyiben ezt megpróbálja megtenni, akkor én fogadást merek kötni arra, akár nagy összegben is, hogy valószínûleg igen kevés lesz az elfogadott, bármilyen módosító javaslat a végleges koncepció elé tûzésben, mert egyszerûen a bizottság idõ hiányában képtelen megvitatni ezt a lehetõséget.

Éppen ezért javasolnám, hogy próbáljunk meg valamivel több idõt biztosítani a bizottság számára, és ne egy-két napos rohammunkában próbálja meg a bizottság a beérkezett javaslatok felõli döntést meghozni, mert ez a véleményem szerint nem hozná meg a legjobb és legkiérleltebb lehetõséget.

Bihari Mihály, aki meglehetõsen sokat hozzászólt az alkománykoncepció vitájához és elég remek, jó elõadásokat sikerült ennek kapcsán tartania, egyik elõzõ beszédében egy érdekes felvetést hozott fel, ami az alkotmány-elõkészítõ bizottság ülésén nem merült fel és eddig nem is tudtunk róla, a felvetés óta gondolkozunk ezen az ötleten, amit Bihari Mihály mondott. Mi is volt ez a felvetés? Azt mondta õ, hogy néhány kérdésben elõzetes népszavazás kiírása volna szükséges, meg is nevezett néhány ilyen kérdést, amelyek eldönthetnék azt, hogy az alkotmány koncepciója az milyen irányt, fordulatot vegyen. Ide sorolta azt, hogy az államforma kérdésének az eldöntését, a köztársasági elnök közvetlen vagy közvetett választásának eldöntését, a halálbüntetésrõl való döntést és a második kamara ügyében való döntést is. Azt gondolom, hogy ez mindenképpen jelentõsen lelassítaná az alkotmányozásnak a folyamatát, de egy pillanatra megszakítom a beszédemet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage