Szekeres Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Azt gondolom, hogy a miniszterelnök beszéde, amely valóságos és valódi problémákról és a Ház elõtt álló feladatokról szól, kellõ figyelmet keltett és azt is gondolom, hogy azok a reakciók, azok a válaszok - közöttük sok érdemi is -, amelyeket hallottunk az ellenzéki frakciók részérõl, azt jelzik, hogy van értelme ezekrõl a kérdésekrõl szót váltani itt a Házban, nemcsak egy-egy konkrét törvény kapcsán, hanem átfogóan is.

A dilemma ugyanis nagyon mély. A két-három évtizeddel ezelõtt kialakult szociális rendszer, amely kis jövedelemkülönbségeken alapult és nagy állami támogatáson, ma már tarthatatlan. Megnõttek a jövedelmi és vagyoni különbségek, és az ország teljesítõképessége az elmúlt 5-6 évben, fõleg annak az elsõ idõszakában, lényegesen csökkent.

Igazából az tehát a kérdés, hogy jóval szûkebb keretek között tovább halasztható-e ezeknek a rendszereknek az átalakítása. Egyszer már született rá történelmi válasz 1990 és '94 között, amikor nem vállalták fel ennek a folyamatnak az elindítását. Akkor, legalábbis az elején, még jóval nagyobb gazdasági teljesítmény mellett. (Bekiabálás jobbról: Ez se igaz.) Teljes mértékig tudatában vagyunk annak, hogy most ezt a feladatot jóval nehezebb elvégezni, jóval szûkebb a mozgástér és jóval mélyebbek a problémák.

Az tehát a kérdés - és a miniszterelnök errõl beszélt -, hogy a változatlan szociális ellátási rendszer vajon igazságos-e, fenntartható-e és eléri-e azt a célját, amiért létrejött. Mindhárom kérdésre az a válasz, hogy nem. Az a rendszer, amely fennmaradt, ezek a nagy ellátórendszerek ma már nemcsak hogy nem finanszírozhatók, hanem nem is igazságosan mûködnek. Mi azt vállaltuk fel, ha késõbb is, mint ahogy az lehetséges lett volna, hiszen 1990-ben megkezdendõ feladat volt ez, hogy nekivágunk és megpróbáljuk ma már sokkal nehezebb körülmények között ezeket a változásokat megcsinálni és végigvinni. Errõl szólt a mai miniszterelnöki felszólalás és ki-ki megméretõdik abban - legyen kormánypárti vagy ellenzéki -, hogy szembesül-e ezzel a problémával vagy sem, a megoldásokat keresi-e vagy sem. A szocialista országgyûlési képviselõcsoport a megoldásokat fogja keresni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage