Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ez a téma szorosan kapcsolódik a miniszterelnök úr által felvezetett általános politikai témához, és itt nem másról van szó, mint arról, hogy az a gazdaságpolitikai irányzat, amely, a lakosságtól jelentõs áldozatokat kérve, valahogy mûködik, most egyre inkább megkérdõjelezõdik, tehát a lakosság, a társadalom most azzal a kérdéssel áll szemben, hogy vajon megérte-e, illetõleg megéri-e ezt az áldozatot hozni, hiszen hogy ha ezek a gazdasági mutatók, amikrõl itt szó volt, valóban ilyen irányt vesznek, akkor sajnos drámaian kell szembenézni azzal, hogy nem érte meg.

Mire gondolok konkrétan? Mi a növekedési ütemet tartjuk a legfontosabbnak. Többször elmondtuk a parlamentben, hogy ez a '94-ben megkezdõdött növekedés múlt évben jelentõsen megtorpant, és nagyon kérdéses, hogy ezt a korrekciót a kormánynak a jelenlegi gazdaságpolitikája ki tudja-e igazítani.

A másik az infláció kérdése. Itt van nagyon súlyos aggályunk. Többször jeleztük azt, és itt a kormány már módosítani is kényszerült a saját elõrejelzését. Most már nem arról van szó, hogy a kormány szemszögébõl is tartani lehetne a 20%-os jóslatot, hanem ennél már magasabb, mintegy 25%-os infláció várható. Ez nagyon jelentõsen befolyásolja azt, hogy megérte-e a társadalomnak végül is ez az áldozat.

A harmadik ilyen széles témakör a reálbérek alakulása. Én azt hiszem, hogy ez érdekli leginkább az embereket. Nyilván az inflációval összefüggésben van ez. A reálbérek alakulása nagyon drámai vetületet vet ki. A kormány megállapodott bizonyos 2% körüli reálbércsökkenésnek a tartásában, és ez már majdnem biztos, itt az év közepén járva, hogy ezt is tartani nem lehet.

Tehát ezek után csatlakozunk ehhez a felvetéshez, hogy a kormány gazdasági programja tulajdonképpen meghiúusulni látszik, és ennek az ország, sajnos, nagyon nagy árát fogja fizetni. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage