Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Önmagában örvendetes, hogyha a kormány a középtávú gazdaságstratégiai lépéseit írásba foglalja, és azt elõbb- utóbb a kormány maga is megtárgyalja, mert ez talán egy jó jelzés arra, hogy a kormány indokát látja gazdaságpolitikájának újragondolására. Ha egy kicsit végigemlékezünk az elmúlt éveken, és 1994-ben azt tapasztalhattuk, hogy a jelenlegi kormány 1994-ben átvette a szociális piacgazdaság modelljét és jelszavát, és a választási retorikában is a Magyar Demokrata Fórum által Magyarországon létrehozott szociális piacgazdaság modellje mellett tette le a voksot; mint utólag kiderült, azért, mert nem volt saját gazdaságpolitikája. Erre, természetesen, az elsõ 9 hónap egyértelmû választ adott, amikor a kormányt 9 hónapos tétlenség jellemezte, errõl, úgy hiszem, többet szóltunk már a parlamentben, ez talán önök elõtt is világos, és végül azon a fekete vasárnapon feje tetejére állította a világot és gazdaságpolitikáját, mindennek, csak átgondolt lépések sorozatának nem tekinthetjük. Vajon mire gondol a kormány, amikor a gazdaságpolitikájában eredményt akar elérni? Az infláció csökkentésére, megakadályozni a reálbérek további csökkentését, adócsökkentés, a gazdasági növekedés ismételt beindítását?

Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársaim! Ezeket a terveiket csak akkor tudjuk értékelni, hogyha az infláció és az antiinflációs politikájuk eredményeképpen a '94-es szint, tehát 18% alá tudják csökkenteni az inflációt, ettõl még nagyon messze járunk.

A reálbércsökkentés megakadályozásakor a 12 százalékos reálbércsökkentés helyett az elõzõ '94. éves 7 százalékos reálbérnövekedést tudják elérni, és adócsökkentési elképzeléseiket is csak akkor tudjuk támogatni, és... (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) köszönöm a figyelmeztetést, rögtön befejezem, csak akkor tudjuk támogatni, ha ez az adómérték-csökkentés a '94-es szint alá kerül. Ezeket a javaslataikat várjuk, s ha ilyenek vannak (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi ismét a felszólalási idõ leteltét.), örömmel megszavazzuk. (Gyenge taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage