Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Én azt hiszem, teljes mértékben egyet lehet érteni Surján László azon megfogalmazásával, hogy ez a fél százalékos nyugdíjemelés vérlázító és arcpirító. (Zaj, közbeszólás a bal oldalon: Jaj!) Vérlázító különösen azok után, hogy a koalíciós pártok a választási kampányban milyen ígéreteket tettek a nyugdíjasok számára. (Zaj, közbeszólás a bal oldalon: Milyet?) Ingyenes gyógyszerellátást ígértek, nettó bérkiáramlás utáni nyugdíjemelést ígértek, alacsony nyugdíjasoknak emelt nyugdíjat ígértek, és így tovább, és így tovább. (Közbeszólás a bal oldalon: De miért?)

Én azt hiszem, hogy teljes mértékben oszthatjuk azokat a megállapításokat, ez a fél százalék inkább árt a nyugdíjasoknak, mint használ. Egy 10 000 forintos, egy 9600 forintos átlag-, vagy alacsony nyugdíjnál ez 45-50 forintot jelent. Azt jelenti, hogy a nyugdíjas egy almát vehet a piacon ezen a nyugdíjemelésen. A koalíciós kormány egy almát kíván adni a nyugdíjasoknak. Azt hiszem, ez az ígéretek csapdája, ez az ígéretek kardjába való dõlés.

Van itt azonban egy másik gond is ezzel az ígérettel. A kormány év elején az IMF-fel kötött tárgyalásokon vállalta azt, hogy a társadalombiztosítás hiánya 17 milliárd forint fölé nem fog menni. Köztudott, hogy a hiány ma körülbelül háromszorosa ennek a vállalt összegnek. Emlékeztetünk arra, hogy a korábbi pénzügyminiszter lemondását részben ez okozta, ez a belsõ kormányvita: tartható ez a hiány, vagy sem. Kiderült, hogy nem tartható. A kormány tehát az IMF-fel kötött megállapodásokat sem tartja be, nemcsak azokat az ígéreteket, amelyeket a magyar választópolgároknak tett a választási kampányban. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage