Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Ez a törvénymódosítás ennek a parlamentnek az idején történt, és a kormánypárti képviselõk javasolták ezt a módosítást. Nem általában a parlament, tisztelt miniszter úr, hanem önök, a kormánypártiak szavazták meg. Ez az elsõ kérdés. A másik az, miért volt tavaly ilyen alacsony a keresetkiáramlás, tisztelt képviselõtársaim? A kormány programja miatt. Márciusban meghirdette a bércsökkentést, a reálbércsökkentést, igen jól sikerült, mondhatnánk úgy, hogy a kormány túlteljesítette, és most arra hivatkozni, hogy emiatt a túlteljesítés miatt sajnos a nyugdíjasoknak is csak fél százalék jut, tisztelt kormánypárti képviselõtársaim, kissé szégyentelen. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Jaj! Jaj!)

Tiltakozott az ellenzék az ellen a politika ellen, amit tavaly elindítottak, és éppen egy szocialista párt tudhatná a legjobban, hogy egy ilyen mértékû infláció, amelyik jelentõs részt a kormány tavalyi tevékenységének a következménye, a legszegényebbeket sújtja a legjobban. Mert nem tudnak elmenekülni elõle, mert a fogyasztásukat tovább már nem lehet csökkenteni. Ezt egyébként az elmúlt négy évben a szocialista szociálpolitikusoktól mondhatni naponta hallottuk. Egyébként pedig, ami az ígéreteiket illeti, javaslom szocialista képviselõtársaimnak, lapozzák fel az elmúlt négy évi parlamenti ciklus nyugdíjvitáit, és csodálatos érvelést fognak hallani és olvasni.

Én még nagyon jól emlékszem 1993-ban, éppen az ellenzéki politikusok által szított vitára, hogy mennyi az annyi, igaz, hogy akkor nem fél százalékról volt szó, hanem 14-rõl vagy 16-ról. De akkor - és az újságokban is megtalálhatják - hatalmas kampányt folytattak a magasabb nyugdíjemelés érdekében, most már lassan önmaguknak is elhiszik, hogy nem ígértek, csak vissza kell olvasni a tényeket. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Köszönöm figyelmüket. (Taps az MDNP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage