Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársak! Sokasodnak a hírek az ország polgárait aggasztó bûncselekményekrõl, jelezve a közbiztonság romlását. Világos, hogy ez a probléma nem most keletkezett, de rendkívül súlyos. Legalább tíz esztendõ óta indult a közbiztonság romlása. '85 és '92 között évi 166 000-rõl 450 000-re növekedett az ismertté vált bûncselekmények száma. '93-ban sikerült megállítani ezt a folyamatot. '94-ben további csökkenést lehetett tapasztalni. Ehhez képest - ezek adatok, kedves képviselõtársaim, lehet rajta mosolyogni, de ellenõrizhetõ adatok - figyelmeztetõ, hogy a statisztikai adatok '95 óta a romlást mutatják. A közúti balesetek számának alakulása, a halálos kimenetelû balesetek száma nemzetközi összehasonlításban is aggasztó mértékû. A közterületek biztonsága romlott, a polgárok személy- és vagyonbiztonsága rosszabbodott, és néhány nyilvánosságra került kirívó eset jelzi, hogy a polgárbarát rendõrség kialakulási folyamata is veszélybe került. Terjed a szervezett bûnözés, a kábítószerrel összefüggõ bûncselekmények száma rohamosan növekszik, az autólopások megszokottá váltak.

A közbiztonság állapota nem választható el a rendészeti szervek személyi állományának egzisztenciális helyzetétõl, mely az utóbbi idõszakban romlott. A reáljövedelem csökken, a szociális juttatások megszûntek, vagy megszûnõben vannak, ugyanakkor az állomány munkaterhelése tovább fokozódott.

Kedves Képviselõtársaim! Az utóbbi idõben olyan híreket hallhattunk, amelyek azt jelzik, hogy a rendõrség nem képes érvényt szerezni a rendeleteknek és nem képes megfelelõ felderítõ tevékenységet folytatni. Elég, ha gondolunk a pitbull-terrierekkel kapcsolatos tragédiákra, vagy most legutóbb a gyermek-pornófilmekkel kapcsolatos botrányra, mikor is kiderült, hogy nemzetközileg gyermekpornófilm-gyártó centrumnak ismernek bennünket. Tehát nem elszigetelt és egyedi jelenségrõl van szó.

Sorolhatnám tovább, de ebbõl egy lényeges dolog következik: hogy nem álcselekedetekre van szükség, nem mûkampányokra, hanem valódi intézkedésekre. Rendészeti szervek állományának egzisztenciális biztonságát elodázhatatlanul meg kell teremteni.

Tisztelt Képviselõtársaim! A valódi cselekvéseket nem helyettesítik az olyan kampányok, melyek már az elsõ pillanatban láthatóan megvalósíthatatlan programokat tûznek ki. Most elült a központi nyomozóhivatallal kapcsolatos politikai vita, most hallottuk a következõt: a halálbüntetés visszaállításáról szóló gondolatokat. Tisztelt Kormánypárti Képviselõtársaim! A közbiztonság javításában nagyon konkrét és nagyon gyors cselekvésre van szükség, és ezt a cselekvést semmiféle népszerûség-hajhászó kampány nem helyettesítheti. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalról.)

(16.50)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage