Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Eredetileg azért nem jelentkeztem, mert képviselõtársunk hibás kiindulópontról helyes következtetésekre jutott javaslata megfogalmazásakor, és azt gondoltam, hogy nem kell ilyenkor - ha egyetértek vele - feltétlenül vitatkoznom.

Ugye, a hibás kiindulópont abban van, hogy a statisztikák szerint valóban jelentõsen megnõtt az ismertté vált bûncselekmények száma Magyarországon. Akkor történik statisztikai számbavétel, ha a rendõrség lezárt egy nyomozást és átadta az ügyészségnek. 1995-ben húsz olyan nagy, gazdasági jellegû bûncselekmény történt, amelyekben összesen százezer bûncselekményt regisztráltak, ezért a korábbi, évi átlagos negyvenezerrel szemben 1995-ben száznegyvenezer gazdasági bûncselekményt mutatnak ki a statisztikák, ez okozza a jelentõs mértékû növekedést az ismertté vált bûncselekmények területén.

Kedves képviselõtársaim! Ezeket a bûncselekményeket 1992-ben és 1993-ban követték el, csak mostanra zárták le a nyomozásokat. (Taps a kormánypárt padsoraiban.). Ettõl teljesen függetlenül azonban, a közbiztonságot fenyegetõ veszélyek valóban léteznek, ezekre valóban oda kell figyelni, ez az, amiben teljes mértékben egyetértek Pusztai Erzsébet képviselõtársunkkal. Ennek a feltételrendszerét - mármint annak, hogy gátját tudjuk szabni ennek a terjedõ veszélynek, ami egyébként a környezõ országokban is terjedõ veszély - akkor tudjuk tehát gátját szabni, ha biztosítjuk az eszközrendszert ehhez, és ebben, ebben a Házban nincsen vita.

Egyébként én javaslatot tettem valóban arra, hogy a közbiztonságról folytassunk vitanapot, sajnálom, hogy ezzel a lehetõséggel a parlament nem élt, de a késõbbiek során is bármikor rendelkezésre állunk a vitanap megtartására. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárt padsoraiban.)

(A jegyzõi széket Tóth István és dr. Kávássy Sándor foglalja el.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage