Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm szépen, elnök úr! Természetesen ellenõrzöm, de legyen szabad megjegyeznem (Nevetés balról.), hogy ön még nem engedte a panaszomat sem végigmondani, már leállított és rendreutasított. Tehát a panaszunk az, hogy végül is a kisgazda frakciónak olyan irányú felszólalási szándékát jelentettük be, amely a miniszterelnök úr felelõtlen nyilatkozgatásait ítéli el, és erre nem kaptunk olyan idõben napirend elõtti felszólalási lehetõséget, mint a többi frakció. Ezt lehet ragozni jobbra, lehet ragozni balra, de ez a tény. Most már ami, a Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportjának állásfoglalását illeti, mi úgy gondoljuk, hogy azok a miniszterelnöki nyilatkozatok, amelyeket sajnálatos módon most már megszokottnak lehet nyilvánítani, nevezetesen tehát, hogy a miniszterelnök úr tesz egy nyilatkozatot a hétvégén valamiféle hallgatóság elõtt, és utána rögtön jelentkezik vagy a sajtóirodája vagy az illetékes szakminisztere, és megmagyarázza, hogy miként kell a miniszterelnök úr nyilatkozatát értelmezni. Ez a Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja megítélése szerint az ország tekintélyét romboló, megengedhetetlen. Legyen szabad a hét végén a halálbüntetéssel kapcsolatban tett miniszterelnöki nyilatkozat, majd annak visszavonása kapcsán néhány egyéb tényre is utalni.

Ilyen miniszterelnöki nyilatkozat hangzott el a vagyonadóval kapcsolatban, hiszen noha azt az Alkotmánybíróság már korábban alkotmányellenesnek nyilvánította, és ellentétben állt magával a kormányprogrammal is, és az SZDSZ-szel kötött megállapodással, és mindhárom pénzügyminisztere álláspontjával, a miniszterelnök úr mégis megtette, majd késõbb visszavonta, de ilyen nyilatkozat hangzott el az ingatlanadóval kapcsolatban, amely késõbb helyesbítve, majd kiigazítva, majd átdolgozásra került. Mindez az ötletek szintjén. Ugyanilyennek minõsíthetõ a kamatadó, amely visszavonásra, illetõleg egyenlõre napirendrõl levételre került, ilyen volt a miniszterelnök-helyettesi pozíció létesítése, és ennek érdekében a súlyos szakszervezeti személyiség lemondatása, majd parlagon hevertetése, vagy Meciar miniszterelnök úr, majd Kovác elnök úr, de ugyanígy Jelcin elnök úr félreértése vagy a kormány kötelezettségvállalása kapcsán történt jelentõs számszaki tévedései. A 600 illetõleg 900 milliárd forintos léggömbökre gondolok. Vagy hadd utaljak arra, hogy ugyanilyennek minõsíthetõ a miniszterelnök úr nyilatkozata a nyomozóhivatal felállítása kapcsán vagy a fogászati kezelés pénzügyi feltételeit illetõen, illetõleg a 100 forintos mentõszállítási díj tekintetében vagy a Keleti-ügy vonatkozásában. Hisz az elõbb a miniszterelnök úr kérte, hogy jelezzünk alkotmányellenes megnyilatkozásokat is. Íme ez is ilyen. És végül betetézte ezt valóban a halálbüntetéssel kapcsolatban tett miniszterelnöki nyilatkozat a juniálison, az erdõben távol lévõ hallgatóság mellett, amelyrõl mégis tudomást szerzett ország-világ, így a Független Kisgazdapárt is.

Igen tisztelt Miniszterelnök Úr! (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a hozzászólási idõ leteltét.) Arra kérjük önt, gondolja meg, mit nyilatkozik, mert ezekkel a nyilatkozatokkal rombolja az ország tekintélyét. (Az elnök pohara megkocogtatásával ismét jelzi a hozzászólási idõ leteltét.) Köszönöm a türelmüket. (Taps jobbról. Moraj balról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage