Sümeghy Csaba Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Úgy gondolom, nem kell ecsetelnem a fontosságát annak, hogy egy foglalkoztatáspolitika valamennyi országban a gazdaság, a társadalom és a politika egyik kiemelt és hangsúlyos eszköze. A magyar viszonyokat, a magyar gazdasági helyzetet figyelembe véve egyértelmûen látszik a munkanélküliek nagy száma, és fõleg - ami aggasztó - a munkanélküli-ellátásból kikerültek nagy száma ami aggasztó. Ezért nyilvánvaló, hogy megoldást kell keresni arra, hogy Magyarországon a munkanélküliség csökkenjen, a munkahelyteremtések megoldjanak (sic!). Nyilvánvaló és természetes számomra, hogy az egyetlen igazi megoldás az, ha ebben az országban munkahelyek teremtõdnek, és a ma nem foglalkoztatott embereket ezeken a munkahelyeken el tudjuk helyezni. Erre azonban pillanatnyilag ebben a gazdasági körülményben semmiféle reális kilátás nincs, ezért keresni kell azokat a megoldásokat, amelyek, ha részmegoldások is, és amelyek, ha ideiglenesen is, de hatnak, és a munkanélküliség kérdését megoldják.

(17.10)

Javaslatom ezt a célt szolgálja, aminek a rövid lényege az, hogy az eddigi aktív keresetpótló támogatások mellett egy új eszköz jelenjen meg, nevezetesen az, hogy a munkanélküli az elsõ hat hónapban, ha ezt igényli, 300 000 forint/fõ támogatást kapjon a munkaügyi központtól társas vállalkozás vagy szövetkezet alapítása céljából.

Szeretném elmondani, hogy ez természetesen csak a munkaügyi központ által ellenõrzött esetben lehetséges, és azt is szeretném elmondani, hogy lehetõségét szeretném venni (sic!) ennek a törvénynek, a törvénytervezetnek a kijátszásának úgy, hogy innen öt évig ebbõl a gazdasági társaságból osztalékot, tiszteletdíjat és egyéb címen juttatást nem vehetnének ki az alapítók, a keletkezett nyereséget vissza kellene forgatni a gazdasági társaság mûködésére. Én úgy gondolom, hogy ez nagyban elõsegítené és pótolná nagyban a vállalkozókat jelenleg támogató rendszert, amely nem érte el hatékonyságát, és ezt az egész metódust én egy helyi és egy általános adókedvezménnyel preferálnám még. Köszönöm figyelmüket. (Taps jobb oldalról)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage