Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Valamennyien, nemcsak mi képviselõk, hanem a magyar állampolgárok is, sõt a világ összes állampolgára, egy nagy kategóriába tartozik, a fogyasztók közé. A fogyasztók gondjait évezredek óta már különbözõ törvények és szabályok kodifikálták és megoldották. Az ipar fejlõdésével a piacra kerülõ termékek minõségének ellenõrzésére a fogyasztót érõ, a termék használatbavétele közbeni károsodások megelõzésére az ipari országokban - így Magyarországon is - már a múlt században létrehozták a szükséges minõségellenõrzõ intézményeket.

A fogyasztóvédelem tehát egy rendkívül fontos kérdés, amelyet ugyan a pártállam idõszakában elhanyagoltak, de amelyrõl föltétlenül szólnunk kellene, mert nemcsak a kereskedelem területén jelentkezõ fogyasztóvédelmi munka, hanem az ipar, a kereskedelem, a szolgáltatás minden területén jelentkezik ezzel kapcsolatos követelmény.

Ezért szükséges lenne fogyasztóvédelmi törvénynek a megalkotása, szükséges lenne a fogyasztóvédelmi szemlélet oktatása az iskolákban, az óvodákban, a fogyasztók rendszeres tájékoztatása árucikk-ismertetõk nagy példányszámú terjesztésével, a kereskedelemben dolgozók szakmai szintjének növelése akár mûködési engedély kiadásával, illetve felülvizsgálat szigorítása árán, a bírságok tételeinek növelésében - köszönöm, mindjárt, az utolsó mondatom -, általánossá kell tenni a gyártó, az eladó, a vevõ kölcsönös tiszteletét a jó minõségû áruk megkövetelésére. Köszönöm szépen. (Taps mindkét oldalról)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage