Sümeghy Csaba Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz): Elnök úr! Tisztelt Ház! Most rövidebb leszek, két perc alatt próbálom elmondani az indoklást.

Szeretném elmondani, hogy a privatizációs törvény 1. §-a úgy fogalmaz, hogy a privatizáció mielõbbi végrehajtása a kormány feladata. Úgy gondolom, egyetértünk avval, hogy ez egy politikai akarat kérdésének a megfogalmazása, ugyanakkor a privatizáció felgyorsítását más gazdasági kényszerítõ eszközök is szorgalmazzák, illetve megkövetelik. Ilyenek közé tartozik az, hogy jó néhány privatizálásra, jó néhány száz privatizálásra váró vállalat a mai napig nem talált gazdára. Ezek a cégek általában leromlott technikai, mûszaki színvonalúak, és hozzá kell, hogy tegyem, hogy személyi állományuk is nyilvánvalóan az évek alatt folyó korrodálódás miatt egyre gyengébb.

Ez nemcsak a gazdaságra ró közvetlen nagy terhet, de az ÁPV Rt.-t is jelentõs mértékben leterheli, és nemcsak leterheli, hanem jelentõs költségtöbblettel és költségvonzattal jár. Ezért elgondolásom szerint azoknak a vállalatoknak a helyzetét, akiknek privatizálását nem sikerült megoldani sem meghirdetett - többször meghirdetett - 80, 50, és egyéb kedvezményes vételi áron, ezeket a vállalatokat névleges értéken szövetkezetté kell alakítani, és az ott dolgozók szövetkezeti birtokába adni.

Ez a forma a vállalatok hatékony mûködését biztosítaná a jövõre vonatkoztatva, ugyanakkor úgy gondolom, hogy lényegesen mentesítené egyrészt a büdzsét is a bevételkiesésektõl, másrész az ÁPV Rt.-t a felesleges kiadásoktól. Szeretném elmondani, hogy törvényjavaslatom elõterjesztéséhez becsatoltam a három munkaadói érdekképviselet - szövetkezeti érdekképviselet - egyetértõ véleményét. Köszönöm figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage