Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr! Tisztelt Ház! Csak néhány kijelentésére Sándorffy képviselõtársamnak. Hogy ez nem törvénymódosítás, hanem új törvény, mert a paragrafusok 98 százalékát érinti. Ha én egy törvényhez egyetlen új elsõ paragrafust illesztek, akkor a paragrafusok átszámozása folytán a paragrafusok 100 százalékát fogja érinteni a módosítás, de ettõl még nem lesz új törvény.

Ez a törvény a '93. törvény nyomvonalán halad, noha sok tekintetben másképp, sok tekintetben azóta felismert hiányokat kitöltve próbál szabályozni. Joggal mondjuk tehát, hogy ez nem új törvény, hanem annak módosítása.

Ami az egyeztetést és a szakmai vitát illeti, tisztelt képviselõtársam, az Országos Köznevelési Tanács 1995. január 11-én, május 18-án, október 11-én és november 29-én, továbbá 1996. március 7-én vitatta meg a törvénytervezet különbözõ fázisait. A Közoktatáspolitikai Tanács 1995. január 10-én, május 19- én, november 12-én és december 5-én, 1996. március 1-jén, ekkor az összes bejegyzett pedagógus szakmai szervezetet meghíva, továbbá március 12-én és április 10-én vitatta meg. A Közoktatási Érdekegyeztetõ Tanács 1995. december 4-én, december 12-én, 1996. március 19-én és április 12-én.

(19.00)

Tessék kedves lenni megmondani, még hányszor és kikkel kellett volna egyeztetnünk! A tankötelezettség kiterjesztését lehet, hogy szorgalmazni kellene, de a törvény nem szorgalmazza, hanem kimondja. A világnézetileg semleges oktatás kimondása lehet, hogy alkotmányellenes, de az ezt kimondó passzust az Alkotmánybíróság ítéletébõl emeltük át. Ha tehát az Alkotmánybíróság ítélete alkotmányellenes, akkor a törvényjavaslat is alkotmányellenes.

Ami az egyházi intézmények finanszírozását illeti, ez a törvény elsõként szabályozza konzekvensen a szektorsemleges finanszírozást, tehát finanszírozza pontosan ugyanúgy az állami, az önkormányzati és az alapítványi iskolákat, függetlenül attól, hogy ki a fenntartó. Ami pedig II. Józsefet illeti, õ nem különbséget tett katolikus és protestáns alattvalói között, hanem megszüntette ezt a különbségtételt. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage