Salamon László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SALAMON LÁSZLÓ (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Ahhoz a kérdéshez szeretnék hozzászólni, hogy a nem önkormányzati, nem állami iskolák finanszírozásával kapcsolatos szabályozás alkotmányossága hogy áll. Teljes mértékben egyetértek a Sándorffy képviselõ úr által e körben elmondottakkal, és hogy ne a levegõbe beszéljünk csupán, hadd jelöljem meg az alkotmány vonatkozó passzusát is. A 70/F.§ (2) bekezdése a Magyar Köztársaságnak azon kötelezettsége mellett, hogy az biztosítja az állampolgárok számára a mûvelõdéshöz való jogot, kimondja, hogy azt többek között az oktatásban részesülõk anyagi támogatásával valósítja meg.

Ez egy olyan generális szabály, amely iskolatípustól függetlenül minden iskolára és minden iskolában tanuló növendékre áll. Ugyanakkor a törvény a támogatást pusztán lehetõvé teszi, a mostani törvényjavaslat 3. §-a a közoktatási törvény 4. § (6) bekezdése szabályaiként a korábbi alkotmánnyal egybehangzó és harmonizáló kötelezõ finanszírozást pusztán lehetõséggé változtatja át. Ez tehát az alkotmánynak eme rendelkezésével ellenkezik. De továbbmegyek, külön alkotmányellenes az, hogy a már megkötött közoktatási megállapodások tekintetében a finanszírozás kérdésérõl, már amennyire ebben a hajszában én ezt át tudtam tekinteni, a törvényjavaslat nem tartalmaz rendelkezést.

Vajon mi lesz ezekkel a szerzõdésekkel, mert azt, kérem, nyilvánvalóan nem gondoljuk komolyan, hogy a törvényt egy hosszú idõtartamra kötött szerzõdés alatt megváltoztatjuk, és a szerzett jogokat megvonjuk. A szerzett jogok tekintetében már jól ismerjük az Alkotmánybíróság álláspontját, és egyébként se feledkezzünk el az alkotmány 2. § (l) bekezdésérõl: "A Magyar Köztársaság független demokratikus jogállam" - a hangsúlyt az utóbbi jelzõre helyezem, ebbõl a jogbiztonság követelménye egyértelmûen megállapítható, vagyis az, hogyha szerzõdésekre építetten készülnek fel pedagógusok, szülõk egy iskolarendszerre, egy hosszú folyamatra, azt a törvényalkotás nem bizonytalaníthatja el, és ez alól a törvényes alapot nem húzhatja ki. Köszönöm a türelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage