Körösfõi László Tartalom Elõzõ Következõ

KÖRÖSFÕI LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Ház! Sándorffy képviselõ úr az imént azt mondta, hogy a törvénytervezet a szakképzés terén visszalépést jelent, és a Mária Terézia-korabeli szakképzéshez hasonlította azt, amilyen majd ez lesz a törvénymódosítás után. Nem tudom, milyen törvénytervezetet olvasott el Sándorffy képviselõ úr, mert ha figyelmesebben elolvassa ezt az elõttünk fekvõ törvénytervezetet, akkor rájön, hogy a Mária Terézia-korabeli tanoncoktatáshoz hasonlítani ezt - ez enyhén szólva komikus és valótlan is.

Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a törvénytervezet szerint legkorábban a tankötelezettségi kor után lehet bekapcsolódni a szakképzésbe, tehát 16 éves kor után, és a törvény lehetõvé teszi, hogy elõtte a szakképzõiskolák a 9-10. évfolyamot felvállalva, ott általános mûveltséget megalapozó oktatást és annak részeként szakmai elõképzést, szakmai elõkészítõ oktatást tartsanak - ami a színvonalat mindenképpen emeli s a lemorzsolódást csökkenti. De hasonlóan a lemorzsolódás ellen szól, és a színvonalat javíthatja - fõleg a rászoruló gyerekeknél - a felzárkoztató oktatás lehetõvé tétele, ami szintén benne van a törvénytervezetben.

Ami pedig a szakközépiskolákat illeti, a szakközépiskolák pedig csak az érettségi után, illetve az érettségire való felkészítõ évfolyamok befejezése után folytathatnak szakképzést, hiszen az országos képzési jegyzék szerint jelentõs számban érettségihez kötöttek már a szakmák, érettségi elõképzettséghez. Tehát én azt hiszem, hogy a Mária Terézia-korabeli szakképzéshez hasonlítani ezt a jelenlegi szakképzést: ez enyhén szólva a törvénytervezet nem-ismeretérõl tesz tanúbizonyságot. (Gyér taps a teremben.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage