Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Kapcsolódnék Salamon László képviselõ úr hozzászólásához, illetve néhány gondolatot Sándorffy Ottó hozzászólásához és az államtitkár úr hozzászólásához is elmondanék. Ha jól emlékszem - és valószínû, hogy jól emlékszem -, ebben a törvényben szerepel egy ilyen mondat, amely a közoktatási megállapodások felülvizsgálatát írja elõ az önkormányzatok és az állam részére 1996. december 31-ig. Tehát itt mindenképpen szerepel egy olyan pont, ami az egyházi iskoláknak a lehetõségeit csökkenteni fogja. Másrészt a másik dolog az, hogy itt nagyon rejtve, nagyon ügyesen elrejtve, de mégis csak található egy negatív megkülönböztetés az egyházi iskolákkal szemben, holott az elmúlt 40 évre való tekintettel pontosan a pozitív diszkriminációra lenne szükség. Az államtitkár úr szavaira, hogy ugye, mennyi egyeztetés volt, valóban nagyszámú egyeztetést folyt, talán úgy jellemezhetném legjobban, hogy a lázas semmittevés állapota és a lobbyzás állapota folyt ezeken az egyeztetéseken, egyik oldalon a kormányzat minél több összejövetelt hívott össze azért, hogy a saját, sok esetben hibás elképzeléseirõl megpróbálja meggyõzni a szakmai szervezeteket, és ugyanakkor nem vette figyelembe a szakmai szervezetek véleményét.

Még egy dolgot hadd említsek meg: igaza van Sándorffy Ottó képviselõtársamnak, hogy ebben a törvényben koncepcionális hibák és aránytalanságok vannak, talán csak egyetlen dolgot hadd említsek meg: a gyermeki jogok, a szülõi jogok és a pedagógusjogok vonatkozásában mintha valamilyen irányban eltértünk volna. Egyik oldalon, a gyermeki jogoknál, amit természetesen üdvözlünk, csak a jogok megfogalmazása van, és hiányzik a kötelességek megfogalmazása. A szülõi jogoknál is az szerepel - ott szintén valószínûleg jól emlékszem -, hogy az egyik fontos kötelezettsége a szülõnek a gyermeke jogainak az érvényesítése, de hiányzik a gyermek kötelességeinek a vizsgálata, és a pedagógusoknál pedig szinte csak a kötelességek felsorolása található.

Akkor helyes ez az egész koncepció, hogyha a gyermekek, a szülõk és a pedagógusok jogai és kötelességei egyaránt (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) megjelennek a törvényben és ez viszont hiányzik. Köszönöm szépen. (Gyér taps a jobb oldali padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage