Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én nagyon örülök, hogy Szabó Zoltán államtitkár úr azt mondta, hogy az 1993-as nyomvonalán halad ez a törvény, de szeretném, hogyha államtitkár úr nem csapná be a közvéleményt. Két dologban: egyrészt, nem halad a nyomvonalán, hiszen a 93-as liberális közoktatási törvény egyenlõ lehetõséget biztosított az önkormányzati és az egyházi, valamint az alapítványi és magánintézményeknek, mert azt mondta, hogyha közoktatási érdek, akkor fenn kell tartani ezeket is.

Nem ezzel a megszorítással, amire Salamon képviselõtársam és Sándorffy Ottó képviselõtársam már hivatkozott, hiszen ebben az új közoktatási törvényben sajnálatos módon nincs elsõként szektorsemleges szabályozás. Szektorsemleges szabályozás a '93-as törvényben volt, mert itt adható a támogatás, és miután az önkormányzatoknak van más forrása - bár egyre szûkülõ az utóbbi években -, az egyháznak nincs más forrása. De számos alapítvány is, és itt hivatkoznék arra az ominózus és már többször emlegetett autista iskolára, amibõl egy van Magyarországon, ami alapítványi iskola, és nagyon nagy baj lenne, hogyha a kormány azt mondaná, hogy a normatíván kívül nem ad más támogatást, mert nem hiszem, hogy a szülõk vagy az ott dolgozó pedagógusok, vagy az orvosok tudnák fenntartani az iskolát.

A másik kérdés, amire szeretnék reagálni, hogy nagyon sok egyeztetés volt ezzel a törvénymódosítással kapcsolatosan.

(19.10)

Csak azt elfelejtette államtitkár úr mondani, hogy ez a törvénymódosításnak a tizenharmadik vagy a tizennegyedik változata, ki mennyit ismer, és jelentõs mértékben módosultak az egyes változatok, és erre a legjobb példa az, hogy nemrég, múlt szombaton az érettségi kapcsán a Budapesti Általános Iskolai Igazgatók Kollégiuma, a Budapesti Pedagógus Kamara, Informatikai Tanárok Egyesülete, Keresztény Pedagógus Kamara, Történelemtanárok Egylete, Kollégiumi Szakmai Érdekvédelmi Szövetség egyhangúlag megállapodtak az érettségiben, és ez a koncepció nem az, ami a közoktatási törvényben szerepel, hanem más koncepció. Tehát úgy egyeztetni, hogy közben nem vesszük figyelembe a szakmai szervezetek véleményét, az az egyeztetés nem tekinthetõ egyeztetésnek. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage