Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Amit Salamon képviselõtársam itt fölvetett, az a törvény bizottsági elõzetes vitájában is felmerült. A kötelezõ finanszírozásra a törvényben nem lehetõség, legalábbis nem a normatív finanszírozást illetõen. Ha a törvény szövege úgy értelmezhetõ, és akkor is ezt mondtam, hogy ez visszamenõleg kívánja hatályon kívül helyezni a megkötött közoktatási megállapodásokat, akkor a törvény szövegét e tekintetben módosítani kell, tekintettel arra, hogy természetesen egy érvényes törvény alapján megkötött érvényes szerzõdés utólag egy másik törvénnyel nem módosítható. Nem is helyezi kilátásba vagy nem is rendeli felülvizsgálni a közoktatási megállapodásokat ez a törvény. Tisztelt Kovács Kálmán képviselõtársam, én úgy gondolom, hogy a kormányzó pártok koalíciós megállapodásával tévesztette össze, amelyik a közoktatási megállapodások szabályozását kívánta felülvizsgálni, és valóban ez meg is jelenik a törvényben.

Mit jelent ennek a szabályozásnak a felülvizsgálata? A korábbi törvény kimondta, hogy az állam köteles közoktatási megállapodást kötni azzal az egyházi intézménnyel, amellyel a megfelelõ szintû önkormányzatok nem kötöttek. Ez tehát azt jelentette, hogy amennyiben az önkormányzat átadott egy feladatot az egyházi intézménynek, de ezt nem kívánta finanszírozni, akkor ennek kiegészítõ finanszírozását minden további nélkül átháríthatta a költségvetésre. Nem kívántuk ezt a gyakorlatot a továbbiakban folytatni.

Szeretném megjegyezni, hogy a Közoktatáspolitikai Tanács hét oldalában nem önkormányzati iskolafenntartók is szerepelnek, ebben az összes történelmi egyház részt vesz. A történelmi egyházak kilenc javaslatot fogalmaztak meg a törvénytervezethez, ebbõl nyolcat beépítettünk, a kilencedik, a világnézeti semlegesség tekintetében az Alkotmánybíróság szövegét fogadtuk el. A tervezet kormányhoz benyújtott változatát a Közoktatáspolitikai Tanács testülete egyhangúlag, tehát a nem önkormányzati iskolafenntartók is elfogadták. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage