Csige József Tartalom Elõzõ Következõ

CSIGE JÓZSEF (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Bevallom õszintén, azzal kell kezdenem, hogy köszönetet mondjak Sándorffy Ottó képviselõtársamnak felszólalásáért, mert nekem elég sok kétségem és aggályom volt, bizonyos értelemben most is van, a törvény módosításával kapcsolatban, illetõleg majd módosító indítványaimról szólok is késõbb. De most, hogy õt végighallgattam, rájöttem, hogy lehetne ez sokkal, de sokkal rosszabb is, és akkor már sokkal inkább támogatom ezt a törvénymódosítást.

Elképesztõnek tartom az olyan kijelentéseket, hogy a módosítás benyújtója nem egyeztetett senkivel. Ha azt mondaná, hogy nem mindenkivel, természetesen elfogadnám. Még elképesztõbbnek tartom, hogy lekezeli, lebecsüli a szülõket, gyerekeket, pedagógusokat, holott nem jogokat von, hanem juttat ez a módosítás.

Nem tudok mit kezdeni azzal, hogy az iskolák államosítása, holott ez sehol elõ nem fordul a módosító szövegben. Diktatúrát emlegetni és a szocialista iskolarendszer szétverésétõl félni egyidejûleg, egymást követõ két mondatban újdonságként hat számomra. De ugyanilyen újdonság, bár már többször hallottam, a vallásellenességet is emlegetni, hiszen végtére is a szektorsemleges finanszírozás az alapfinanszírozás tekintetében kétségtelen tény és benne találtatik a törvényben. Az egy más kérdés, és ezt már egy hete is mondtam, miközben mi is szeretnénk javítani az egyházi iskolák finanszírozását is, nem azt hallani, hogy ezek az iskolák csuknak, mert szerencsére nyílnak. De az már nem szerencse, hogy jó néhány iskola, önkormányzati iskola zár mostanában. És ez nagy különbség. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage