Horn Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm a szót. Én azt gondoltam, hogy ma a magunk részérõl a kétperces küzdelemben nem veszünk részt, de sajnos, ezt nem lehet megengedni, mert én nagyon kíváncsi lennék a felszólalókra, akik itt jelentkeztek, és a múltkor is erre nem nagyon volt módunk, hogy itt kifejtsék az álláspontjukat. Mégis azt gondolom, hogy két dologra nagyon röviden reagálnom kell, már csak azért is, mert az SZDSZ is többször megszólíttatott. Egyrészt kiderült, hogy mi az oktatásügyi jelszavunk, amit külön köszönök kisgazda képviselõtársamnak, hogy õ megfogalmazza, ezt mi szoktuk magunk csinálni, de átadhatjuk ezt a feladatot.

Természetesen, az SZDSZ sosem mondta azt, hogy az oktatás piacosítása lenne a cél. De ha már mondta volna, azt biztos nem mondaná, amit hallottunk, hogy ez egy kontraszelekciós mechanizmust jelent. A piac szelektál, és nem kontraszelektál, de ez nem baj. Én azt javaslom, képviselõtársam, hogy olvassa el ezt a törvénytervezetet, s akkor talán egy picit könnyebb lesz a dolgunk egymással. Hiszen, és most sorba mehetnénk mindazokon, amiket elmondott, egyszerûen nem felel meg a valóságnak az összes, szinte összes állítása, amit mondott, önmagában is ellentmondásosak, erre nincs módom most részletesen kitérni, arra azonban szeretnék, hogy az egyházi finanszírozás ügyével mi is az ügy megoldása. Mert azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos probléma, és erre tényleg meg kellene közösen találnunk a megnyugtató választ. Egyrészt szeretném jelezni, hogy sehol ebben a törvénytervezetben nem jelenik meg annak az igénye sem, hogy a húsz évre kötött megállapodásokat az egyházakkal bárki felül akarná vizsgálni. Ezt ki kéne keresni. Kovács Kálmán képviselõtársamat arra kérem, hogy a törvénytervezetben nincsen benne.(sic!) Ez az egyik dolog.

A másik az, hogy én azt gondolom, hogy itt egy komoly elõrelépésrõl van szó, és lehet, hogy ebben nem értjük egymást, hiszen akkor, amikor azt mondjuk, hogy minden közoktatási intézménynek, amelynek engedélye van, jár a normatív finanszírozás, és itt ne csak a történelmi egyházakra gondoljanak képviselõtársaim, hiszen vannak nem történelmi egyházak, amelyek szintén iskolákat alapítanak, vannak hátrányos helyzetû diákokkal foglalkozó alapítványi iskolák, egyet mondott itt Dobos Krisztina képviselõtársam is, az autisták iskolája, amely egyébként kifejezetten elõnyösnek értékeli ezt a törvénymódosítást, jómagam többször konzultáltam velük, tehát ezt nyugodt szívvel mondhatom, hiszen finanszírozási szempontból is jóval elõnyösebb helyzetben vannak, lesznek, ha ezt elfogadjuk. Itt csak arról van szó, hogy tisztább helyzetet szeretnénk, megtartva a megállapodásokat és megõrizve azt, hogy bármikor bárkinek, tehát önkormányzatnak és kormánynak joga, lehetõsége ilyen típusú megállapodásokat kötni, de nincs hozzákötve a normatív finanszírozás a közoktatási megállapodáshoz. Tehát ebbõl a szempontból, ha tetszik, egy sokkal nyitottabb rendszer felé lépegetünk, és ezt fontosnak tartom. (Taps a bal oldalon.)

(19.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage