Salamon László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SALAMON LÁSZLÓ (független): Köszönöm, elnök úr! Az államtitkár úrnak egy korábban, legutóbbi felszólalásában elhangzottakra, és Horn Gábor képviselõtársam által elmondottakra szeretnék röviden reagálni. Én itt most örömmel hallom, hogy a kormányzati szándék nem kívánja érinteni, és az elõterjesztett törvényjavaslat a már hatályban lévõ közoktatási megállapodásokat, zárójelben hozzáteszem, fenntartom azt, hogy egészében nézve, a jövõre nézve való szabályozás alkotmányellenessége azonban egy független kérdés ettõl, és továbbra is tartom azt a véleményemet is.

De most visszatérve a folyamatban lévõ közoktatási megállapodási szerzõdésekre, Horn Gábor képviselõtársamnak azt tudom mondani, hogy törvényt szerkeszteni tudni kell. Ha a 4. § (6) bekezdése átváltoztatja a kötelezettséget lehetõséggé, és az 1996. szeptember 1-jén úgy lép hatályba, hogy a törvény nem állapítja meg ez alól a kivételeket, akkor ez bizony valami olyasfélét jelent, hogy ez mindenféle intézményre és minden helyzetre jellemzõ. Államtitkár úr megnyugtatott minket arról, hogy egy módosító indítványra a kormány nyitott lesz, ezt gondolom be is fogjuk tudni idõben terjeszteni.

Még egyet, hogy kérem szépen, én úgy hiszem, hogy az iskolák mindenféle támogatásra jogosultak, tehát az alkotmány elõbb idézett 75/F. §-ából következõen itt nincs különbség alap- meg normatív finanszírozás között. Nem lehet olyan jogrendszert létesíteni, amely nem teremt egyenlõséget az összes iskolák között, állami, önkormányzati, egyházi, alapítványi, bármilyen iskolát mondhatok, illetõleg nem teremt egyenlõséget a tanulók, a növendékek között. Az a megoldás nem alkotmányos, és azzal a megoldással szemben nyilvánvalóan a fenntartásainkat erõteljesen a jövõben is hangoztatni fogjuk. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage