Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN, mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr! Tisztelt Ház! Mint említettem volt, egyeztettünk az egyházakkal a Közoktatás-politikai Tanács keretében. Az egyházak a szabad iskola alapítás lehetõségének kérdését, az alapvizsga kötelezõvé tételének mellõzését, a szektorsemleges finanszírozást, a már megkötött közoktatási megállapodások tiszteletben tartását, az osztálylétszám emelésének mellõzését, ezeket kívánták meg a törvénytõl, ezek megjelentek a törvényben. Elismeréssel szóltak a szakmai szolgáltatások ingyenességérõl, ami iskolatípustól függ, bár iskolafenntartótól függetlenül minden tanuló igénybe vehet, az önállóan kialakítható szakmai szolgáltató intézmények lehetõségét, továbbá a pedagógus továbbképzés bevezetését.

Csakhogy mik voltak azok, amelyekben sikerült egyeztetni az egyházakkal és egyetértésre jutottunk? Amit Salamon László képviselõtársam mondott, hogy nem lehet különbséget tenni a között, hogy milyen iskolát hogyan finanszírozunk.

(19.30)

A törvény az állam finanszírozási kötelezettségérõl, a költségvetés finanszírozási kötelezettségérõl beszél. A költségvetés minden iskola tekintetében egyetlen támogatási formáról intézkedik, a törvény egyetlen támogatási formáról intézkedik, ez pedig a költségvetési törvényben meghatározott normatíva. Ennek alapján finanszíroztatik a közoktatás.

Hogy az önkormányzatoknak más bevételük van, amibõl a tényleges képzési költségeket és a normatíva közötti különbséget hozzáteszik, az egyházaknak pedig ilyen nincs, ez tény, ennek áthidalására szolgál a közoktatási megállapodás. Az azonban nem engedhetõ meg, hogy a közoktatási megállapodás annak eszköze legyen, hogy az önkormányzatok az õket terhelõ feladatok finanszírozását áthárítsák a költségvetésre. Errõl szól ez a törvényhely. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage