Salamon László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SALAMON LÁSZLÓ (független): Tisztelt Ház! Államtitkár úr legutóbbi észrevételére szeretnék észrevételt tenni. Kérem, ne csináljunk úgy, mintha nem tudnánk, hogy normatív támogatásból ebben az országban egyetlenegy iskola sem tud talpon maradni.

Természetesen, az önkormányzati iskolák megkapják az önkormányzatoknál a plusz anyagi finanszírozást. A többi iskolatípus pedig, ha átvállalja és mentesíti az önkormányzatot a feladatok alól, akkor joggal igényelheti a közoktatási megállapodás megkötését. Tudjuk azt, hogy az önkormányzatok ilyen- olyan okból húzódoznak ilyen megállapodások megkötésétõl. Erre garancia az a szabály, hogyha annak ellenére, hogy átvállalja, és én nemcsak egyházi iskoláról beszélek, képviselõtársaim, ne tegyük ezt ilyen egyoldalúvá, mindenféle nem állami és nem önkormányzati iskoláról, alapítványi iskoláról és magániskoláról is, tehát ha ezek mentesítik az önkormányzatot, mentesítik az államot - ha úgy tetszik - az oktatásügy feladatai alól, a terhei alól, akkor nyilvánvalóan teljes joggal tartanak igényt a közoktatási megállapodásban nyújtott szolgáltatásokra, és ha ezt az önkormányzatok nem hajlandók megfizetni, akkor nagyon helyénvaló garancia az, amit a '93-as közoktatási törvény imperatív szabályként tartalmazott, hogy a kormányzat, a minisztérium ezt a szerzõdést megköthette és ezt biztosíthatta. Megköthette ezt a szerzõdést, és így a közoktatási megállapodással a finanszírozás biztosításra került.

Tehát nem lehet megkerülni azt a kérdést - ez egyszerûen szisztéma kérdése -, hogy hogyan történik a finanszírozás. Ha ilyen feladatátvállalás történik, és ez indokolt és jogos, akkor nem lehet megtagadni a finanszírozást, legyen az normatív jellegû finanszírozás, legyen az költségvetési megállapodással biztosított finanszírozás, és erre mindenféle iskola egyelõen jogot és módot tarthat.

Elnök úr, engedjen meg egy pontosítást, idõn túl is, mert rosszul fejeztem ki magam, és én nem akarok tárgyszerûen rosszat mondani. Nem imperatív az a szabály, államtitkár úr gondolom erre rázta a fejét, ebben igaza van, de a minisztériummal való szerzõdéskötés volt az a garancia, hogyha ilyen feltételek megvoltak, akkor az állam igenis azt magára vállalja, és ha vállalta, akkor pedig ezért helyt kell állnia. Köszönöm a figyelmet és a plusz kijavítási lehetõséget.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage