Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót, és a kétpercesek végzésérõl nem volt szó, úgyhogy úgy gondolom, hogy célszerû lenne inkább kétperceseket mondani, mint hosszabb beszédeket.

Én nagy örömmel hallgattam Csige képviselõtársamnak a hozzászólását, és különösen, amikor azt mondta, hogy röviden kívánja összefoglalni a megírt beszédét, mert így csak 20 perc 40 másodpercet beszélt, miközben a vezérszónoklatra maximum 15 percrõl volt szó vagy lehetõség.

Három dologban szeretnék módosítani, vagy a véleményemet kifejteni. Az elsõ az óvoda kérdésében. Áttekintettem a '93-as közoktatási törvényt, és én azt gondolom, hogy az óvodáról az a törvény sokkal többet engedett meg, hiszen a módosításban szerepel az, hogy tízórás nyitva tartás, vagyis szemben az eddigiekkel, amikor reggel 6-tól este 6-ig lehetett, most csak tíz órát fog finanszírozni egy nyilvánvaló részben a normatív finanszírozás, a másik két órát - azt nyilvánvaló, hogy - vagy a szülõ; vagy esetleg máshonnan lehet megszerezni. Tehát én úgy hiszem, hogy az óvoda védelmét nem lenne jó most elmondani a módosítás kapcsán, mert ellentmondásba kerül, képviselõ úr.

A másik kérdés pedig a 18 éves tankötelezettség, ami szó szerint arról beszélt, hogy nem lenne jó, hogyha politikai csatározás színterévé tennék, teljesen egyetértünk. Én úgy hiszem, hogy a 18 éves korig történõ tankötelezettséggel majdnem minden képviselõ egyetért, az lenne jó, hogyha ennek a metodikája is megjelenne, ennek a terve is megjelenne, és egy kicsit félõ, hogy elkedvetleníti azokat, akik ma a tízosztályos NAT-hoz írnak helyi tantervet, hiszen tudják, hogy ez két-három évig lesz érvényben, utána újat kell csinálni, mert igenis, vegyük tudomásul, hogy az, aki belép az iskolarendszerbe, egyszer már el kellene jutni, hogy lehetõség szerint tudja, hogy hol fog kilépni belõle. Tehát ehhez kapcsolódna a tanterv és a tankönyv.

És végezetül én úgy gondolom, hogy az osztálylétszámok tekintetében a plusz 20 százalékos emelési lehetõség ez egyértelmûen szerepel a törvényben, tehát ma (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) a gimnáziumi osztály 42 fõvel is lehet. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage