Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Takács Péter képviselõtársunk számtalan olyan gondolatot vetett fel, amelyre jó lenne, ha tudnánk reagálni, vagy érdemben foglalkoznánk vele. Én megmondom õszintén, hogy örültem annak, hogy itt az amerikai mintát említette. Én nem mertem ezt felemlíteni elsõ gondolatként, de magamnak is volt olyan érzésem, hogy valahol itt az amerikai közoktatás szolgai másolásáról van szó ebben a törvényben, és ilyen jellegû elképzelésekrõl. Ez azt hiszem, hogy nem szerencsés. Különösen akkor nem szerencsés, hogyha tudjuk azt, hogy azért Amerikában az intézmények zöme gyermekmegõrzõ intézménynek minõsül, és, amit Benkõ József képviselõtársam is említett a kollégiumok kapcsán, azt hiszem, hogy ez szintén elgondolkodtató gondolat. Gyakorlatilag azt kell figyelembe venni.

Talán még egy gondolatot hadd mondjak el, és ezt Horn Gábor képviselõtársamnak mondom, hogy jó lenne, ha egy kicsit utánanézne annak, hogy az amerikai szakirodalomban mirõl cikkeznek. Tehát például az iskolarendszernek tudják be azt, hogy az erõszak olyan mértékben eluralkodott a társadalomban, és a további növekedést prognosztizálják. Pontosan azért, mert az iskolák - tudjuk a filmekbõl is - hogy néznek ki nagyon sok esetben.

Ez semmiképpen sem lehet minta számunkra, mert ha ezt követjük mintának, akkor elveszítjük azokat az értékeket, amelyekbõl csak egyetlenre szeretném felhívni a figyelmét a tisztelt képviselõtársaimnak, ami a magyar iskolarendszer komoly értéke, a fegyelem mint érték. Ez tanulás szempontjából érték.

Remélem, Horn Gábor képviselõtársam fogja tudni értelmezni ezt, hogy mit jelent az, hogy fegyelem. Köszönöm szépen. (Derültség. Horn Gábor: Kísérletet teszek rá.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage