Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Õszintén szólva nem nagyon tudom, hogy melyik az a túlliberalizált, már-már anarchiába hajló iskolatípus, amelynek rémképe Takács Péter képviselõtársam szerint ebbõl a törvénybõl fölsejlik. Annál kevésbé tudom ezt megmondani, mert MDF-es és kereszténydemokrata képviselõtársaim eleddig a törvény legfõbb hibájául azt rótták fel, hogy túlzottan centralizál, túlzottan uniformizál, a jelenleg létezõ sokszínû iskolákat egyetlen iskolarendszerbe akarja begyömöszölni. Ennélfogva tehát visszalépés a '93-ban elfogadott, az oktatás szabadságát értéknek tekintõ oktatási törvényhez képest.

(21.40)

Azt sem igazán tudom, hogy melyek azok a vonásai a törvénytervezetnek, amelyek jellegzetesen amerikai modell szerint kívánják berendezni a magyarországi iskolarendszert. Azt sem tudom pontosan, mi az amerikai modell. Amerika egy nagy földrész, ott több állam van, például Kanada is, amelynek az Egyesült Államok iskolarendszeréhez semmiféle köze nincsen. De az Egyesült Államok is egy szövetségi állam, ahol nem ugyanaz az iskolatípus mûködik minden államban.

Ami a két évvel korábbi ráfordítás bizonyos százalékában kívánja megszabni az állam hozzájárulását, az állami hozzájárulás minimumát, az elõzõ év bizonyos százalékát, egészen pontosan 70 százalékát kívántuk eredetileg kitûzni. Akkor kerültünk szembe azzal a problémával, hogy például a jövõ évi költségvetés irányelveit most június 30-ig be kell nyújtani.

Jelen pillanatban sajnos fogalmunk sincs arról, hogy mennyibe fog kerülni idén az egész közoktatás. Erre a statisztikai adataink valamikor a jövõ év márciusában-áprilisában lesznek. Ehhez nem tud igazodni egy jövõ évi költségvetési törvény. Ezért emeltük 75-re, illetõleg vannak módosító indítványok, amelyek 80 vagy 85 százalékra emelnék ezt a hozzájárulási arányt.

Ami pedig a buszoztatást illeti, szeretném megjegyezni, hogy én világ életemben Budapesten éltem, a gyerekeim is Budapesten éltek, de amíg kocsit nem vettem, bizony az én gyerekeim is busszal jártak iskolába 6 km-re a lakásunktól. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage