Orosz István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Takács Péter képviselõ úrral, kedves oktatótársammal pénteken kávézás közben szoktunk bizonyos kérdéseket megbeszélni. Most alig vagyunk többen, mint ahányan kávézni szoktunk a debreceni egyetemen. Úgyhogy két kérdést azért hadd mondjak el most is, amit nem pénteken fogunk ezek szerint megvitatni és megbeszélni. Én egyetértek abban Takács Péterrel, hogy az Egyesült Államok középfokú oktatási rendszere nem feltétlen az a példa, amit nekünk követni kell. Ezzel egyetértek. A gondom ott van, hogy nem biztos, hogy ebben a törvényben ezt kell keresnünk és ezt kell látnunk, az sem biztos, hogy jó az, hogyha mi a megszokott - mondjam így - porosz típusú rendszerben építjük fel a magunk iskolarendszerét.

Az én véleményem szerint az, ami ebben a törvényben van, az azért nem az egyesült államokbéli iskolatípus követése és szerencsére valamit old abból a porosz rendszerbõl, amelyiknek egyetlenegy nagy elve van: az, hogy minden folyamatot, ami az iskolában zajlik, részletesen szabályozni kell.

A másik megjegyzésem az még rövidebb ennél, az, hogy világos, hogy olyan regionális különbségek vannak ebben az országban, amely különbségeket az iskolarendszer struktúrájával nem lehet feloldani. Ezt Takács Péter, aki pontosan ugyanolyan vidéken él, mint én, ugyanolyan jól tudja, mint én. Van azért, hadd mondom el a törvény mellett szóló érvként, hogy ebben a törvényben van valami, ami ezt a regionális különbséget valamelyest is oldani akarja, az a szorzószám, amelyik a kistelepülések iskoláiban mégiscsak valamilyen formában megjelenik. Én tudom, hogy ez nem elég és én lennék a legboldogabb, hogyha ennél sokkal több szerepelne. Azt hiszem a magyar gazdaság jelenleg ezt engedi meg. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage