Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Amiket elmondott, azok részben igazak, a következtetései viszont szándékos félrevezetést alkalmaznak. Az idei beruházási támogatásokkal kapcsolatban egyrészt önnel is megvitattuk ezt a bizottsági ülésen, másrészt pedig ismételten elmondtuk: az alapvetõ ok, az alapvetõ gond, ami mindannyiunk számára rendkívül nagy szerencse, hogy a mezõgazdaság mai helyzetében a termelõk háromszor annyi beruházásra vállalkoznak, háromszor annyi építési beruházásra adtak be pályázatot, mint amennyire számítottunk, pontosan annyira, mint amennyit '93-ban, '94-ben és '95-ben együttesen megtettek. A pályázat feltételeiben meghirdettük, hogy túljelentkezés esetén arányosítunk. Ezt tesszük. Sok politikus ezt a passzusát a rendeletnek nem olvasta.

Búza: az exportadóról nem aratáskor beszéltem elõször, hanem februárban. Tavaly is ezt tette ön, Bogárdi úr, hogy a exporttámogatást, ami megjelent tavaly január másodikán a rendeletben, elõször októberben vette észre. Januárban beszéltem errõl, március végén meghirdettük a búzakivitel szabályait: mennyit vihetnek ki az országból, kik juthatnak kiviteli engedélyhez és milyen feltételekkel. Akkor elmondtam azt is, hogy újabb keretre csak akkor számíthatnak az exportálók, ha már tudjuk, hogy mennyi termett meg, magyarul: ha a búza a magtárban van és a kukorica kiszámítható. Azóta ezen semmit nem változtattunk. Hogy kik milyen eszközökkel csinálják a búzafronton, a búzatõzsdén a különbözõ áringadozásokat, néha hisztériát, ennek nem ad alapot a minisztérium intézkedése.(Az elnök pohara kocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.)

Hogy a termelõk nem tudták beadni a búzaengedélyüket, ez nem felel meg a valóságnak, több mint 90 százalékára a területnek beadták. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage